Facebook verwijdert steungroep voor terreurverdachte Jürgen Conings, die bijna 50.000 leden telde

Sinds deze ochtend is de Facebookgroep "Als 1 achter Jürgen" niet meer terug te vinden op het socialemedia­platform. De groep ontstond vorige week om steun te betuigen aan de vermiste militair en telde ondertussen bijna 50.000 leden. Facebook zelf heeft de groep verwijderd. "We hebben deze groep verwijderd omdat het ons beleid ten aanzien van Gevaarlijke Individuen en Organisaties geschonden heeft", aldus een woordvoerder.

Sinds de zoektocht naar terreurverdachte Jürgen Conings zijn er op sociale media heel wat groepen opgericht waarin mensen hun sympathie voor hem konden laten blijken. Eén van de eerste en grootste groepen was de Facebookgroep "Als 1 achter Jürgen". Leden organiseerden het afgelopen weekend ook protestmarsen om Conings te steunen. Op enkele dagen tijd telde de groep bijna 50.000 leden. Sinds deze ochtend is de Facebookgroep echter van het platform verdwenen.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

We hebben deze groep verwijderd omdat het ons beleid ten aanzien van Gevaarlijke Individuen en Organisaties geschonden heeft

Facebookwoordvoerder

Socialemediagigant Facebook heeft zelf besloten om de groep te verwijderen. "We hebben deze groep verwijderd omdat het ons beleid ten aanzien van Gevaarlijke Individuen en Organisaties geschonden heeft", aldus een woordvoerder van Facebook. "Content, groepen en pagina's die terroristen prijzen of steunen, zoals Jürgen Conings, zijn niet toegestaan op Facebook of Instagram." Conings is momenteel terreurverdachte en geen terrorist, zoals Facebook hier wel stelt. In de richtlijnen van Facebook staat wel te lezen dat ze groepen of pagina's verwijderen die gevaarlijke personen steunen. 

Beheerders van de Facebookgroep dachten dat hun steungroep was gehackt. "En dat was het dan, poef gewoon weg, al onze harde werk voor niets!!!", schrijft een van hen op het platform. Intussen hebben de beheerders van de verwijderde groep al een nieuwe Facebookpagina gemaakt, die ondertussen 1.200 leden telt. 

Meest gelezen