Patrick de Bleser

Gentenaar plant acaciaplanten in Congo: "Om voedzame rupsen mee aan te trekken"

Gentenaar Patrick De Bleser wil met een acaciaplantage in de Congolese stad Lubumbashi bepaalde rupsen aantrekken, waarmee hij voedselrijke snoepjes kan maken. Daarvoor krijgt hij de steun van de provincie Oost-Vlaanderen en de Don Bosco school in Sint-Denijs-Westrem. "De leerlingen willen een website maken voor het project", klinkt hij tevreden.

De provincie Oost-Vlaanderen en de Don-Bosco school in Sint-Denijs-Westrem steunen een bijzonder project om hongersnood in Congo aan te pakken. Het project Africans feed Africans is een initiatief van Gentenaar Patrick De Bleser in de Congolese stad Lubumbashi en loopt al sinds 2016. De bedoeling is om met een acaciaplantage bepaalde specifieke rupsen van nachtvlinders aan te trekken, waar ze dan voedsel van maken.

Die rupsen bevatten ongeveer 65 gram proteïne per 100 gram 

Patrick De Bleser

De bloem van de vermaalde gekookte en gedroogde rupsen wordt vermengd met honing. "Die rupsen zijn heel proteïnerijk. Die bevatten ongeveer 65 gram proteïne per 100 gram. Samen met die honing maken we daar dan snoepjes van. En welk kind zal zo’n snoepje weigeren?", zegt De Bleser. "6 à 8 miljoen Congolezen zijn ondervoed of lijden honger. Met dit project willen we vooral de toekomstige generatie van Congolezen ondersteunen."

Bijenkorven

De Bleser heeft goede herinneringen aan Congo. Hij beleefde er een groot deel van zijn jeugd. Zijn rechtenstudies deed hij dan wel in België, en ook trouwen deed hij hier, toch blijft hongersnood in Congo hem bezig houden. "Veel mensen zijn er chronisch ondervoed. De bedoeling is om elk gezin in de buurt van onze plantage een 3-tal acaciabomen te geven, zodat ze de rupsen zelf kunnen telen."

(Lees verder onder de foto)

De provincie gaf ook vorig jaar geld om bijenkorven te zetten in de stad. "Het is de bedoeling om het aantal bijenkorven te verdubbelen naar 20, zodanig dat er meer honingopbrengst kan gerealiseerd worden en zodat er ook meer honing kan gekocht worden voor de kinderen", zegt Patrick. "Daarmee willen ze tot 600 kilogram honing oogsten." De leerlingen van de Don Bosco school in Sint-Denijs-Westrem gaan een website maken voor het project.

kasto80

Meest gelezen