Radio 2

Drie scholen in Evergem hermetisch afgesloten nadat scholier dacht  Jürgen Conings gezien te hebben. Zoekactie levert niets op

In Evergem heeft de politie onder de middag een zoekactie gehouden naar de gezochte militair Jürgen Conings. Een leerling van een school zou de man daar hebben gezien. Drie scholen in de omgeving werden gesloten. De zoekactie leverde niets op, het parket spreekt van vals alarm. 

"Rond half twaalf kregen we telefoon van de politie met de vraag om in lockdown te gaan, omdat er zich iemand zou verscholen hebben in het bos vlakbij onze school, het Grossenknetenpark," steekt directeur Jorge Engels van het Buso 't Vurstjen van wal. 't Vurstjen is één van  de drie scholen op de campus. Alledrie werden ze hermetisch afgesloten zodat de politie een zoekactie kon houden. Een jongere had melding gemaakt van iemand die op Jürgen Conings leek en de politie liet niets aan het toeval over. Er werd een grote zoekactie opgezet. 

Toen we de helikopter hoorden, wisten we dat het ernstig was

Geen info van politie, wel via online media

De scholen zelf wisten eerst niet om welke zoekactie het ging: "We zijn niet ingelicht, maar wisten wel dat het ernstig was. Het was de eerste keer ooit dat we onze school hermetisch moesten afsluiten. Na een tijdje hoorden we het geluid van een helikopter. We hebben een paar keer gepolst, maar de politie loste niet veel info." Doordat ze de online media konden volgens, wisten ze na een tijdje wel naar wie de politie op zoek was.  

Veel leerlingen waren in paniek. Je wordt niet elke dag van de buitenwereld afgesloten 

Jorge Engels, directeur Buso 't Vurstjen Evergem

Omdat het tijdens de middagpauze gebeurde, moest de school een en ander regelen zodat iedereen op school kon eten. Heel wat leerlingen waren ook in paniek, vertelt Engels: "Wij hebben een groot aantal leerlingen met extra zorgen, die maakten zich -niet geheel onterecht- zorgen. Het is niet-alledaags dat je in de klas opgesloten wordt met alle ramen en deuren dicht zonder contact met de buitenwereld." Ook het feit dat niet van in het begin meegegeven was om welke zoektocht het ging, deed leerlingen panikeren toen ze dat via hun sociale media te weten kwamen.  

Ik denk niet dat het een leerling van een school op onze campus is

Jorge Engels, directeur Buso 't Vurstjen Evergem

Wie bij de politie melding deed van een verdacht persoon, willen politie en parket niet kwijt. "Het zou om een leerling gaan die naar school gekomen is vanmorgen, maar daarna geschorst naar huis moest. Noch op onze school noch op de andere twee scholen op onze campus, is er iemand naar huis gestuurd. Daarom ga ik ervan uit dat het geen leerling van onze school was. Maar we weten het niet, ook dat kan en wil de politie ons niet vertellen," besluit directeur Jorge Engels.  

Vals alarm

Rond 13u30 werd de zoektocht afgeblazen. De politie had de omgeving helemaal uitgekamd, maar geen Jürgen Conings gevonden. Volgens het parket ging het uiteindelijk om vals alarm. 

Meest gelezen