AFP or licensors

Hoe gaat het in Gaza, na de bommen? "Hele flatgebouwen neergehaald, gaten in de weg, kapotte leidingen"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is aangekomen in Israël voor een bezoek aan de regering van Israël en de Palestijnse leiders. Zijn doel? Het staakt-het-vuren van vorige week bestendigen na 11 dagen van dodelijke bombardementen tussen Israël en Hamas. Vooral de Gazastrook kreeg het daarbij hard te verduren. Correspondent Ties Brock ging er eens kijken. 

Het staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen is nu een dag of 4 oud en in de zwaar gebombardeerde Gazastrook hernemen mensen stilaan het dagelijkse leven. Elf dagen lang bestookten het Israëlische regime en de radicale groepering Hamas elkaar. Maar de zware schade, die is vooral voor Gaza, ziet Israël-correpondent Ties Brock.

"De wederopbouw zal heel veel eisen. Je ziet om de zoveel honderd meter een plek die gebombardeerd is. Hele flatgebouwen zijn neergehaald, er zijn gaten in de weg, je ziet kapotte leidingen. Volgens de Verenigde Naties zijn zeker 1.000 huizen vernietigd en vele honderden zwaar beschadigd. Er is voor honderden miljoenen euro's schade."

Brock kwam vrijdagnacht aan in Gaza, kort nadat het staakt-het-vuren was ingegaan. "Je voelde een uitgelaten stemming op straat: mensen hadden hun mooie kleren aangetrokken en gingen de straat op, kinderen kregen ijsjes. Mensen zeiden: 'Het is alsof we nu het Suikerfeest opnieuw vieren'. Je voelde de opluchting. Maar tegelijk zag je overal de verwoesting. Dat was een merkwaardig contrast."

(Lees verder onder de foto)

AFP or licensors

Overal ogen en oren

De opflakkering van het geweld was begonnen nadat 4 Palestijnse families in een Palestijnse wijk in Oost-Jeruzalem hun huis uit moesten voor Israëlische kolonisten. Die vonk sloeg over naar de Tempelberg, waar ook de Al-Aqsamoskee ligt. Daar kwam het tot botsingen tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten. De politie heeft toen zelfs flitsgranaten afgevoerd tot in de moskee. 

Om die reden heeft Hamas raketten afgeschoten naar Israël, waarna dat Gaza is beginnen te bombarderen. "Als je dan vraagt: 'was dit het nu waard?', zeggen veel mensen: 'Ja, we wilden zo tonen dat Jeruzalem onze hoofdstad is'. Daarbij moet je wel de kanttekening maken dat het moeilijk is om hier iets anders te zeggen. Hamas heeft hier alles in handen en heeft overal ogen en oren. Dus ze kunnen ook niet zomaar zeggen: 'dat hadden we niet moeten doen'."

VS mengt zich

Intussen mengt ook de Amerikaanse regering zich met de zaak. Minister van Buitenlandse Zaken Blinken is momenteel in Israël om het staakt-het-vuren op te volgen. Hij kondigde tijdens een persmoment samen met de Israëlische premier Netanyahu nogmaals aan dat Israël het recht heeft zich te verdedigen tegen raketten van Hamas. Ook haalde hij aan dat de situatie in Gaza ernstig is en dat de VS humanitaire hulp zal aanbieden om het gebied te heropbouwen. 

"We moeten de ontstane ruimte gebruiken om een groter aantal onderliggende problemen en uitdagingen aan te pakken. En dat begint met de ernstige humanitaire situatie in Gaza en het starten van de heropbouw ervan. De Verenigde Staten zullen zich inzetten om internationale steun voor die inspanning te krijgen, en zullen ook zelf belangrijke bijdragen leveren"

(Lees verder onder de foto)

Blinken is aangekomen in Israël.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

"Biden was eigenlijk helemaal niet zo happig om zich hierin te mengen", zegt Brock. "Door deze uitbarsting van geweld is dit op zijn bord gekomen en moet hij er toch wat mee." Een heel verregaande oplossing verwacht niemand, hoogstens wat kleinere toegiften. "Er is sprake van gevangenenruil. Je ziet ook dat de vissers uit de Gazastrook wat verder van de kust mogen vissen. Maar het is maar zeer de vraag of de fundamentele oorzaken zullen worden aangepakt."

Herbeluister hier het gesprek met correspondent Ties Brock in "De ochtend" op Radio 1:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen