Vissers brengen hun boten in veiligheid aan de kust van Puri, nabij de Golf van Bengalen.

India zet zich schrap voor tweede cycloon "Yaas"

Nadat de cycloon Tauktae vorige week ruim 150 slachtoffers  maakte, bereidt het land zich voor op een nieuwe cycloon. De cycloon met de naam "Yaas" zal volgens het Indiase Meteorologisch Departement woensdag over het oosten van het land trekken. Een half miljoen mensen werd uit voorzorg geëvacueerd.

In de Golf van Bengalen, aan de oostkant van India, tekent een grote cycloon zich af. De tropische storm beweegt noordwaarts en zal volgens het Indiase Meteorologisch Departement (IMD) ter hoogte van de deelstaten West-Bengalen en Odisha woensdag aan land komen. Cycloon Yaas zal windvlagen tot 185 kilometer per uur met zich meebrengen. In kustgebieden verwacht het IMD stormvloeden van vier meter hoog.

Vorige week werd het land geteisterd door de cycloon "Tauktae" die vooral huishield in de westelijke deelstaat Gujarat. Ruim 150 mensen kwamen om het leven, sommige slachtoffers zijn nog steeds vermist en de materiële schade in de kustgebieden is groot.

De Indiase overheid evacueert sinds zondag inwoners van de deelstaten West-Bengalen en Odisha. Al een half miljoen Indiërs werden geëvacueerd en ondergebracht in overheidsgebouwen en scholen die zijn omgebouwd tot noodopvangcentra. India lijdt daarnaast nog altijd zwaar onder de coronapandemie. Lokale autoriteiten in West-Bengalen en Odisha proberen noodenergievoorzieningen en extra zuurstof te voorzien voor ziekenhuizen in het risicogebied met coronapatiënten.

De cycloon Yaas aan de oostkant van India op een luchtfoto van NASA.

Meest gelezen