Belga

Komend weekend droog en tot 21 graden: is de lente eindelijk in het land?

Na regen komt zonneschijn, luidt het spreekwoord en voor dit weekend lijkt dat in elk geval te kloppen. De kou en de regen maken eind deze week plaats voor warmte en zonnestralen. "Donderdag wordt een overgangsdag, maar vanaf vrijdag wordt het droog met minder wind", zegt weervrouw Sabine Hagedoren. Tot en met maandag blijft het droog met temperaturen tot 21 graden.

Goed nieuws voor liefhebbers van een terrasje in de zon en voor veel horeca-uitbaters: het weer zit mee dit weekend, goed mee zelfs. "Vanaf vrijdag wordt het droog en krijgt de zon de kans om erdoor te komen", zegt Sabine Hagedoren. "Deze tijd van het jaar heeft de zon ook al wat kracht. De temperaturen gaan klimmen tot 18 graden vrijdag." Het weer blijft droog en zonnig tot en met maandag, met uitschieters tot 21 graden.

Het is tot nog toe een trieste meimaand geweest: kouder dan gemiddeld en iets meer regen dan anders. "We zitten tot en met 24 mei aan 75,9 millimeter regen", zegt de weervrouw. Ter vergelijking: het normale maandgemiddelde bedraagt 66,5 millimeter. En we hebben nog een weekje te gaan natuurlijk. De gemiddelde temperatuur bedraagt op dit moment 11 graden, terwijl je normaal in mei 14 graden verwacht.

Geen uitzonderlijk slechte meimaand

Maar benadrukt Sabine Hagedoren, het is niet uitzonderlijk slecht. We waren wat verwend door vorig jaar. "Vorige lente was een prachtige lente", vertelt ze. "Nu was april ook koud, de koudste sinds het begin van de metingen. Dat geeft geen goed gevoel." Het klopt dat deze lente dus frisser is dan anders, maar zeker voor de meimaand valt dat al bij al goed mee.

Doordat we voorlopig enkel op de terrassen mogen zitten, zitten we dus met een vergrootglas naar het weerbericht te kijken. Of met het mooie weekend ook meteen de lente echt begonnen is, is voorlopig koffiedik kijken. De voorspellingen zijn vanaf dinsdag niet eenduidig. "Vanaf dinsdag krijgen we meer wolken en is er opnieuw een grotere kans op buien."

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen