De vallei waar het Lichtend Pad zeker 14 mensen doodde.

Peruviaanse rebellengroep doodt 14 mensen, onder wie 2 kinderen, in gewapende aanval

In Peru zijn zeker veertien mensen, onder wie twee kinderen, omgekomen in een gewapende aanval in een vallei waar coca wordt geteeld. Dat meldt het Peruviaans leger. De veiligheidsdiensten schrijven de aanval toe aan de maoïstische rebellengroep het "Lichtend Pad". 

De rebellengroep het "Lichtend Pad" zou achter de aanval zitten waarbij zeker veertien mensen het leven lieten. Volgens een legerwoordvoerder, staken de aanvallers sommige lichamen in brand, waardoor ze bijna onherkenbaar achterbleven. De slachtpartij gebeurde in de vallei van de drie rivieren Apurímac, Ene en Mantaro. De afgelegen vallei staat vooral bekend om haar cocaïneproductie. De Peruviaanse overheid beschuldigt het Lichtend Pad ervan drugsproducenten in de valleiregio te beschermen. Het komt wel eens vaker tot gevechten tussen de rebellengroep en antidrugseenheden van de overheid.

Bij de lichamen werden pamfletten gevonden die oproepen om niet te gaan stemmen tijdens de presidentsverkiezingen die over twee weken zullen plaatsvinden. De conservatieveling Kejko Fujimori neemt het op tegen de socialist Pedro Castillo. Een politieman vertelde dat er mogelijk nog meer slachtoffers zullen vallen in afwachting van de verkiezingen op 6 juni.

Archiefbeeld uit 2015. Een soldaat van de drugsbestrijdingseenheid naast een cocaïnelaboratorium dat wordt vernietigd. Cocaïne wordt gemaakt van de bladeren van de cocaplant.

Het Lichtend Pad is een extremistische groep die in de jaren '80 een guerrilla-oorlog begon in de Andes. In de jaren 90 lanceerde de voormalige autoritaire president Alberto Fujimori, de vader van de huidige conservatieve kandidaat, een repressieve campagne in de bergstreken, waarbij veel boeren en andere onschuldige mensen gefolterd en gedood werden. De campagne had weinig succes maar met de arrestatie van Lichtend Pad-leider Abimael Guzman in 1992 verloor de communistische beweging aan militaire kracht. Nadien legde het Lichtend Pad zich vooral toe op hun banden met de Peruviaanse drugswereld. Naar schatting kwamen zo'n 70.000 mensen om tussen 1980 en 2000 door het conflict met het Lichtend Pad.

Meest gelezen