PA Wire/PA Images

Liveblog - William Shakespeare (81), eerste man die Pfizer-vaccin kreeg, is overleden, dood staat los van COVID-19

De Brit William Shakespeare, de eerste man ter wereld die het Pfizer-vaccin kreeg, is overleden. Zijn dood heeft niks met COVID-19 te maken. Het aantal covidpatiënten in onze ziekenhuizen blijft dalen, ook het aantal overlijdens neemt sterk af. Volg de belangrijkste corona-updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

William Shakespeare, eerste man ter wereld die Pfizer-vaccin kreeg, is overleden

De Brit William Shakespeare, die als allereerste man ter wereld het erkende coronavaccin van Pfizer-BioNTech kreeg toegediend, is overleden. Hij stierf op 81-jarige leeftijd aan een ziekte die niet gerelateerd was aan COVID-19. Dat melden Britse media vanavond.

De 90-jarige Margaret Keenan uit Noord-Ierland werd begin december 2020 als eerste persoon ter wereld ingeënt met het goedgekeurde coronavaccin van Pfizer-BioNTech. De tweede patiënt die het vaccin kreeg toegediend, was William Shakespeare uit Warwickshire.

Bekijk hier beelden van de vaccinatie van William Shakespeare (8 december 2020):

Videospeler inladen...

De eerste Vlaming die het vaccin van Pfizer (en meteen de allereerste coronaprik) kreeg, was Jos Hermans. Dat gebeurde op 28 december 2020. Hermans stierf op 9 mei jongstleden, van ouderdom. Hij was 97.

Lees hier ons bericht over de dood van Jos Hermans:

7 op de 10 risicopatiënten gevaccineerd

72 procent van de risicopatiënten zijn intussen gevaccineerd. Dat meldt de taskforce vaccinatie in een persbericht. In ons land zijn 1,5 miljoen risicopatiënten. Op 6.000 personen na hebben ze intussen allemaal hun uitnodiging ontvangen. Bij de overige valt die normaal in de komende dagen in de bus.

Denk je dat je risicopatiënt bent? Check het op myhealthviewer.be. Ben je risicopatiënt, maar sta je niet op de lijst? Neem dan contact op met je huisarts. Sta je wel op de lijst, maar kreeg je geen uitnodiging? Neem dan contact op met je vaccinatiecentrum.

Op 2 weken tijd hebben de huisartsen al bijna 19.000 zwangere vrouwen aan de prioritaire lijst toegevoegd. En een groot deel van hen is ondertussen gevaccineerd. Zij krijgen voorrang, zelfs op risicopatiënten. Ben je zwanger? Vraag dan aan je huisarts om je toe te voegen op de lijst.

Maatregelen eerste fase zomerplan (vanaf 9 juni) vastgelegd in ontwerp van ministerieel besluit

Het ontwerp van ministerieel besluit met de coronamaatregelen voor de eerste fase van het zomerplan is er. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden weten. De tekst gaat nog naar de Raad van State voor advies. De maatregelen worden van kracht op 9 juni.

De regeringen van dit land tekenden op het Overlegcomité van 11 mei een zomerplan uit in vier stappen. De eerste schijf versoepelingen gaat in op 9 juni, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Zo mag ieder gezin vanaf dan vier mensen binnen uitnodigen, gaan de binnenruimstes van de horeca weer open en ook voor evenementen wordt iets meer mogelijk. 

Het ontwerp tot Ministerieel Besluit is bijna volledig in overeenstemming met de beslissingen van het Overlegcomité. In het besluit staat ook dat tuinfeesten thuis kunnen met 50 mensen, met respect voor de afstandsregel van 1,5 meter. Net als bij de buitenhoreca moet het feest afgelopen zijn tegen 23 uur. Het samenscholingsverbod na middernacht geldt voor meer dan vier personen in plaats van drie, met een uitzondering voor gezinnen die groter zijn en kinderen. Het verbod op de verkoop van alcohol na 22 uur is opgeheven. Nachtwinkels mogen openblijven tot 23.30 uur. 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) laat weten dat die beslissingen nu zijn vertaald in een ontwerp van ministerieel besluit. Daarbij is volgens de minister gestreefd naar "maximale consistentie en duidelijkheid". "We hebben geprobeerd om een eenduidig en helder systeem uit te werken, waarbij veel activiteiten in groepen van vier en vijftig zullen kunnen plaatsvinden."  

Omdat de inwerkingtreding van het gewijzigde ministerieel besluit pas is voorzien op 9 juni, legt minister Verlinden het ontwerp nog voor advies voor aan de afdeling Wetgeving van de Raad van State. De publicatie volgt nadat dit advies is ontvangen. De huidige maatregelen gelden tot en met 30 juni. Op 4 juni zal het Overlegcomité de epidemiologische toestand opnieuw evalueren.

"Deze opstap naar de zomer is een belangrijke mijlpaal voor de betrokken sectoren, en voor iedereen die uitkijkt naar meer sociale contacten. Met deze versoepelingen bewaken we het evenwicht tussen waakzaamheid en vrijheid", aldus nog minister Verlinden.

Aantal coronabesmettingen Songfestival wordt niet bekendgemaakt

Het aantal coronabesmettingen dat eventueel onder het publiek heeft plaatsgevonden tijdens het Eurovisiesongfestival wordt niet bekendgemaakt. Dat bevestigde een woordvoerder van Fieldlab Evenementen. Volgens de woordvoerder zou het wél melden van het aantal besmettingen ertoe leiden dat alle berichtgeving slechts daarover gaat en niet over de rest van het onderzoek.

Volgens Fieldlab is de bekendmaking van het aantal besmettingen geen onderdeel van het onderzoek. Bij eerdere testevenementen, zoals het concert van André Hazes en de theatervoorstelling van Guido Weijers, werd het aantal besmettingen wel gemeld. In de zogenoemde tweede fase van het onderzoek, waar ook de 3FM Awards en sportevenement Mud Masters onder vallen, gebeurt dat niet meer.

Bij Fieldlab Evenementen, een samenwerking tussen de overheid en de cultuursector, wordt gekeken hoe er op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis. De uitkomsten van eerdere evenementen, waaronder ook voetbalwedstrijden en een festival, worden nu meegenomen tijdens grotere evenementen, zoals het songfestival in Rotterdam Ahoy.

Bezoekers van het Songfestival zijn wel gevraagd zich binnen vijf dagen na het evenement te laten testen, zoals bij eerdere evenementen. Bij andere evenementen deed ongeveer 80 procent dat.

Studie gaat na of je eerste en tweede prik van ander vaccin mag zijn

Vier Belgische onderzoekscentra starten nu een studie om na te gaan of er met de goedgekeurde vaccins “flexibeler” kan worden omgegaan. Concreet willen ze nagaan wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld een eerste prik te krijgen met het Pfizer-vaccin en een tweede van Moderna. Dat zou interessant kunnen zijn om leveringsproblemen op te vangen.

“Iedereen weet ondertussen dat het leveren van vaccins een erg delicaat proces is. Heel wat factoren kunnen leiden tot grote vertragingen van de vaccinatiecampagnes”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) in een persbericht. “In het Westen lopen de vaccinatiecampagnes nu vlot, maar op wereldvlak zijn we er nog lang niet. Om het virus echt een halt toe te roepen, moet er overal succes geboekt worden.”

Het Centrum voor de Evaluatie van Vaccinaties (UAntwerpen), het Instituut voor Tropische Geneeskunde, het Centrum voor Vaccinologie (UZ Gent) en Hôpital Erasme (Université Libre de Bruxelles) zoeken voor de studie vrijwilligers tussen 18 en 55 jaar. De studie duurt twaalf maanden. Vrijwilligers moeten in die periode zes keer op visite komen en krijgen een vergoeding van 60 euro per visite.

Meer info vind je hier: https://www.uantwerpen.be/vaccinstudies-imcovas

Crisiscentrum: "Eerste dosis van vaccin biedt nog onvoldoende bescherming, blijf dus voorzichtig"

Op de persconferentie van het Crisiscentrum deed zowel viroloog Steven Van Gucht als Gudrun Briat, woordvoerder van de Taskforce Vaccinatie, een oproep om voorzichtig te blijven na je eerste vaccinatie.

"We horen jammer genoeg dat mensen nog COVID-19 krijgen na hun eerste vaccinatie. Dat is jammer. Maar het vaccin biedt pas volledige bescherming 2 tot 3 weken na de prik. In de eerste 2 weken kan je dus nog niet rekenen op bescherming, het is alsof je nog niet gevaccineerd bent," zegt Van Gucht. "Je afweer moet nog rijpen en dat heeft minstens 2 weken nodig."

Van Gucht verwees ook naar een recente studie van het Britse gezondheidsinstituut PHE. Die wijst uit dat de vaccins bescherming bieden tegen de bekende varianten van het coronavirus, dus ook de Britse en de Indiase. Maar het verschilt wel: de meest optimale bescherming krijg je pas na twee dosissen.

Gudrun Briat herhaalde dat het 2 tot 3 weken duurt voor het vaccin zijn werk doet. "Een eerste dosis biedt onvoldoende optimale bescherming, tenzij je het vaccin krijgt van Johnson & Johnson (waarvoor maar één prik nodig is, red). Ga dus zeker voor je tweede vaccin en blijf in de tussentijd voorzichtig."

Steven Van Gucht: "Eind deze week minder dan 500 patiënten op intensieve zorg"

De cijfers zijn in de goede richting aan het evolueren, zegt viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) op de persconferentie van het Crisiscentrum. Gemiddeld worden op weekbasis nu 115 mensen per dag opgenomen, een daling met 13 procent. "Als dat tempo aanhoudt, zitten we midden juni onder het gemiddelde van 75 opnames per dag."

Ook het aantal covidpatiënten op intensieve zorg blijft afnemen. Momenteel worden daar 542 patiënten verzorgd, op weekbasis een daling met 12 procent. "Aan dit tempo komen we eind deze week aan minder dan 500 patiënten op de afdelingen intensieve zorg", zegt Van Gucht. Dat was een belangrijke voorwaarde voor verdere versoepelingen.

Aan het huidige tempo zitten we midden juni onder het gemiddelde van 75 ziekenhuisopnames per dag.

Viroloog Steven Van Gucht

Van Gucht komt ook terug op de besmettingscijfers. "We zien het weekgemiddelde daar licht stijgen, maar dat is artificieel. We vergelijken een volledige werkweek met een week waarin Hemelvaartsdag viel en waarin veel minder getest is. Dat verklaart die stijging. Als je kijkt naar de dagcijfers (een vrijdag met de vrijdag ervoor vergelijken, bijvoorbeeld), dan zie je daar een feitelijke daling. We verwachten dus dat het weekgemiddelde binnenkort ook wel zal dalen."

Gisteren was het pinkstermaandag en ook dat zal de komende periode een tijdje een vertekend beeld geven. "We zullen de besmettingscijfers dus met de nodige voorzichtigheid moeten interpreteren."

Herbekijk hier de volledige persconferentie van het Crisiscentrum:

Blik op de cijfers: situatie in ziekenhuizen blijft gunstig

 • Van 18 tot en met 24 mei werden elke dag gemiddeld 115 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 13 procent minder dan de week ervoor. Tussen 11 en 17 mei waren er gemiddeld 133 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al vier weken op rij, de daling blijft ook significant.
 • Gisteren, maandag 24 mei, meldden de ziekenhuizen 76 opnames (-12 in vergelijking met zondag 23 mei). 38 patiënten (-35) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. Lage cijfers, maar dat is te verklaren: ze hebben betrekking op zondag. Dan zijn er traditioneel minder opnames en ontslagen.
 • De ziekenhuizen rapporteerden zondag een totaal van 1.533 covidpatiënten in het ziekenhuis (+30 in vergelijking met zaterdag). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op zondag. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 17 procent.
 • 542 covidpatiënten (+0) liggen op intensieve zorg, 329 (-2) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft op weekbasis wel achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 12 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 13 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 15 tot en met 21 mei overleden elke dag gemiddeld 19 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 24 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. Tussen 8 en 14 mei waren er gemiddeld 26 overlijdens. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.853.
Belga Images
 • Tussen 15 en 21 mei werden per dag gemiddeld 2.382 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 10 procent meer dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen stijgt voor de tweede dag op rij. Dat komt doordat donderdag 13 mei, Hemelvaart, nu in de vergelijkingsweek beland is. Dat betekent dat we een "normale" week vergelijken met een week met een extra feestdag, waarop traditioneel minder mensen zich laten testen.
 • Volgens statisticus Bart Mesuere (UGent) is het daardoor moeilijker om de cijfers over de weekgemiddelden bij de besmettingen te interpreteren. Je kan naar dagcijfers kijken, al zijn die meer onderhevig aan schommelingen, waarschuwt Mesuere.
 • Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.049.822 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 15 en 21 mei werden dagelijks gemiddeld 49.200 tests afgenomen. Dat is 10 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests is aan het stijgen, maar dat komt volgens statisticus Bart Mesuere doordat er in de héle Hemelvaartsweek opvallend minder getest is. Dat is zich nu weer wat aan het corrigeren.
 • De positiviteitsratio tussen 15 en 21 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5,5 procent (0,4 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 5 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er nog veel virus in omloop is. Dat cijfer blijft wel geleidelijk dalen en dat is positief. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,90. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. De R-waarde zat in januari ónder de 1.
 • Gisteren, op maandag 24 mei (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.379.009 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 47,5 procent van de volwassen bevolking. 1.716.498 van hen zijn volledig beschermd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Maatregelen in Australische stad Melbourne na nieuwe besmettingen

In de Australische stad Melbourne zijn opnieuw veiligheidsmaatregelen van kracht nadat er nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Sinds maandag hebben al 5 mensen positief getest. De eerste 4 besmette personen behoren tot dezelfde familie en wonen in 3 verschillende huishoudens. Een vijfde persoon had een zakenontmoeting met de eerste persoon die positief testte. Volgens de Australische openbare omroep werden dinsdag nog eens 4 nieuwe besmettingen geregistreerd, wat het totale aantal op 9 brengt.

Privébijeenkomsten mogen met maximaal 5 personen per dag, publieke bijeenkomsten worden beperkt tot 30 personen. Mondmaskers zijn binnen verplicht en de overheid roept de mensen die de afgelopen dagen bepaalde locaties hebben bezocht, op zich te laten testen en 14 dagen in quarantaine te gaan. De maatregelen worden ten vroegste op 4 juni herzien.

Op 19 april openden Nieuw-Zeeland en Australië een reisbubbel, waardoor het mogelijk werd om weer tussen de twee landen te reizen zonder in quarantaine te gaan. Die bubbel wordt nu voor minstens 72 uur opgeschort tussen Victoria, de staat waar Melbourne ligt, en Nieuw-Zeeland.

In de staat Victoria zijn 86 dagen lang geen lokale besmettingen geregistreerd. In heel Australië zijn sinds het begin van de pandemie meer dan 30.000 besmettingen en 910 overlijdens vastgesteld.

(foto 25 mei)
AFP or licensors

Koppel uit India chartert vliegtuig om huwelijksfeest te vieren

Een echtpaar uit India heeft een vliegtuig gecharterd om de coronaregels voor bruiloften te omzeilen. In hun thuisstaat Tamil Nadu mogen maximaal 50 gasten aanwezig zijn op een bruiloft, maar in het vliegtuig was plaats voor ruim 160 mensen. Op beelden is te zien dat het huwelijkspaar en hun gasten dicht op elkaar staan, zonder een mondkapje te dragen.

Luchtvaartmaatschappij Spicejet laat weten dat het toestel afgehuurd was voor een groep als pleziervlucht na een bruiloft. "De cliënt was duidelijk gebrieft over de maatregelen die gevolgd moesten worden en kreeg geen toestemming voor een activiteit aan boord. Ondanks herhaalde herinneringen en waarschuwingen volgden de passagiers de maatregelen niet", klinkt het. "We ondernemen gepaste stappen.  

Ook DGCA, de luchtvaartautoriteit van India, heeft een onderzoek ingesteld, melden Indiase media.

Meest gelezen