2021 Los Angeles Times

Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), filmstudio achter Bond-films, overgenomen door Amazon

De Amerikaanse filmstudio Metro-Goldwyn-Mayer of MGM, bekend van de brullende leeuw in het logo, komt in handen van de e-commercegigant Amazon. Amazon betaalt 8,45 miljard dollar (6,8 miljard euro) voor de studio.

Metro-Goldwyn-Mayer, één van de laatste grote onafhankelijke Amerikaanse studio's, stond al sinds eind vorig jaar te koop. MGM is onder meer bekend van de James Bond-films, Gone with the Wind, Ben-Hur, Rocky en recente tv-reeksen als The Handmaid's Tale en Fargo. 

De deal breidt de film- en tv-activiteiten van Amazon stevig uit. Amazon heeft al 200 miljoen abonnees (waarvan 175 miljoen actieve gebruikers) voor zijn eigen streamingplatform Prime Video. Vorig jaar spendeerde het bedrijf meer dan 11 miljard dollar aan de productie en de aankoop van programma's voor Prime Video. Maar het bedrijf van Jeff Bezos wil duidelijk nog meer inzetten op entertainment. Daarbij komt de uitgebreide catalogus van MGM met zowat 4.000 titels goed van pas.

Amazon benadrukt dat het met deze overname ook veel kennis in huis haalt om sterke fictie te kunnen produceren. "De echte financiële waarde van deze deal is de schat aan intellectuele eigendom in de uitgebreide catalogus die we samen met het getalenteerde team van MGM opnieuw willen bedenken en ontwikkelen", zegt Mike Hopkins, senior vice-president van Prime Video en Amazon Studios.

De overname van MGM door Amazon past in de streaming-oorlog die aan de gang is. Een strijd tussen de grote spelers Netflix (208 miljoen abonnees) en Disney+ (103 miljoen) en Amazon, maar waarbij ook kleinere streamingspelers op zoek zijn naar klanten en schaalgrootte. Vorige week splitste het Amerikaanse telecombedrijf AT&T zijn mediapoot WarnerMedia - met onder meer betaalzender HBO, streamingplatform HBO Max en nieuwszender CNN - af om die te laten fuseren met Discovery.

Door deze deal gaat nu ook de laatste grote onafhankelijke studio op in grotere handen. De voorbije decennia zijn zowat alle grote Hollywood-studio's in zee gegaan met een grote telecom-, kabel- of entertainmentgroep. Paramount maakt deel uit van ViacomCBS, Universal Pictures van Comcast en WarnerMedia van AT&T.

Meest gelezen