Biden en Poetin bij een eerdere ontmoeting in 2011.

VS-president Joe Biden en Russische collega Vladimir Poetin ontmoeten elkaar volgende maand voor het eerst

Volgende maand, op 16 juni, zullen de Amerikaanse president Joe Biden en de Russische president Vladimir Poetin elkaar ontmoeten in de Zwitserse stad Genève. De topontmoeting is de eerste keer dat de twee elkaar in het echt zullen spreken sinds het vertrek van voormalig president Donald Trump. Onder andere de gespannen relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland zal aan bod komen. 

De ontmoeting volgt op de eerste internationale reis die de Amerikaanse president Biden maakt sinds hij aan de macht kwam. Hij zal eerst het Verenigd Koninkrijk  bezoeken voor een G7-bijeenkomst, dan komen de leiders van de belangrijkste industriestaten samen, en Brussel voor een NAVO-top. Daarna reist Biden door naar Zwitserland waar hij Poetin zal ontmoeten.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Biden stelde de top met Poetin voor in een telefoongesprek vorige maand en nu wordt daar ook gehoor aan gegeven. Tijdens de ontmoeting zal er volgens het Witte Huis gesproken worden over "het volledige scala van dringende kwesties" om de stabiliteit te herstellen tussen de twee landen. 

De spanningen tussen Rusland en de VS lopen verder op sinds de machtswissel in de VS. Afgelopen maand kondigde de VS nog aan dat het 10 Russische diplomaten uit het land zette en voerde sancties in tegen tientallen Russische bedrijven als een reactie op de een grootschalige cyberaanval op verschillende Amerikaanse overheidsinstanties vorig jaar. Bovendien noemde Biden  Poetin onlangs een moordenaar, wat de woede van de Russen op de hals haalde. 

Ook de Russen lieten in een statement weten dat tijdens de ontmoeting de Russisch-Amerikaanse banden zullen worden aangehaald: "Het is de bedoeling de stand van zaken en de vooruitzichten voor de Russisch-Amerikaanse betrekkingen, de problemen van strategische stabiliteit, en ook dringende kwesties op de internationale agenda, waaronder de samenwerking bij de bestrijding van de coronapandemie en de regeling van regionale conflicten, te bespreken."

Meest gelezen