Rutger Dobbelaere

Rutger Dobbelaere (17) uit Melsele is voor 3e keer Olympiadekampioen: "Het is een deel van mijn leven geworden"

Rutger Dobbelaere (17) uit Melsele, Beveren mag zichzelf tot koning van de Olympiades kronen. Al voor de derde keer behaalde hij goud op een Vlaamse Olympiade. "Ik blijf zeker niet elke dag thuis om te studeren. Ik spreek af met vrienden, ik zit in de scouts en doe aan inlinehockey. Ik leid eigenlijk een heel normaal leven."

Rutger zit in zijn vijfde middelbaar wiskunde-wetenschappen aan de Sint-Maarten Bovenschool in Beveren. Hij won al meerdere Olympiades: "In de eerste graad won ik de STEM Olympiade, in de tweede graad de Junior Wiskunde Olympiade en afgelopen zondag werd ik dus ook winnaar van de 33e Vlaamse Fysica Olympiade."

Wat is een Olympiade?

Elk jaar worden er verschillende wedstrijden, of Olympiades, georganiseerd. Leerlingen van het secundair van over heel Vlaanderen kunnen daaraan deelnemen. De wedstrijden zijn telkens opgedeeld in specifieke categorieën en per graad. Zo heb je bijvoorbeeld Olympiades die de kennis van wiskunde, chemie of fysica testen, maar evengoed is er de Olympiade Nederlands en zelfs Frans.

Aan de Fysica Olympiade doen zo’n 2.000 mensen mee, bij Wiskunde Olympiade kan dat aantal oplopen tot 10.000

Rutger Dobbelaere

Dat Rutger als vijfdejaars de derdegraadscompetitie van Fysica wint is opmerkelijk. Meer dan de helft van zijn tegenstanders waren namelijk een jaartje ouder en de meeste vragen gingen over leerstof die hij pas volgend jaar zal zien. "Ik heb een natuurlijke aanleg voor fysica", legt Rutger uit. "Ik heb een redelijk groot inzicht en redeneringsvermogen die mij helpen om tot een antwoord te komen, ook al heb ik de precieze leerstof ervan nog niet gezien. Mijn interesse in fysica sleurt mij door de vragen."

Ondanks de drie gouden medailles die hij al heeft mogen winnen, blijft hij met de voeten op de grond. “Ik word al de hele dag gefeliciteerd - dat is leuk - maar ik sta er toch nuchter en bescheiden tegenover. Ik heb het ook niet gevierd met een feestje ‘s avonds of koffiekoeken ‘s ochtends. Zo’n overwinning voelt natuurlijk wel goed, maar ik ga gewoon mijn dag verder.”

Internationale wedstrijd

De eerste en de tweede plaats, van de laatste wedstrijd die Rutger won, mogen door naar de Internationale Fysica Olympiade (IFO). "Die vond normaal gezien plaats in Litouwen, maar door corona zal die helaas vanuit eigen land worden georganiseerd. Ik neem aan dat het aan een universiteit zal plaatsvinden, want er komen ook praktijkproeven bij kijken. Ik hoop toch dat ik het daar ook goed zal doen."

Ik kan nog veel kanten uit. Maar ik ga alleszins niet plots voor tolk studeren
Rutger Dobbelaere

Wat hij later zal studeren, daar is hij nog niet helemaal aan uit. "Ik kan nog alle richtingen uitgaan, misschien word ik ingenieur of misschien wel fysicus. Ik heb eigenlijk nog niet opgezocht welke opleidingen de universiteiten aanbieden, maar het zal waarschijnlijk iets worden in de richting van wiskunde of fysica."

Meest gelezen