foto: facebookpagina Katastroof

Socioloog over split Katastroof: "Polarisering rond Jürgen Conings is symptomatisch voor wat we zien in onze samenleving"

Professor sociologie Walter Weyns schrikt niet van de breuk binnen de Antwerpse muziekgroep Katastroof over de zaak-Jürgen Conings. "Het is een fenomeen dat we vaker zien. Brede maatschappelijke discussies worden voortgezet in familiekring of een vriendengroep. Die zorgen voor dezelfde scheuring die je in die gepolariseerde wereld van vandaag ook aantreft", zegt hij op Radio 2 Antwerpen.

Persoonlijke meningsverschillen met Zjuul Krapuul lagen aan de basis van de breuk, zo vertelde muzikant Steven Boers, alias Stef Bef, vanmorgen in "Start je dag". Bij Radio 2 Antwerpen kwamen veel reacties binnen van luisteraars die zich daarin herkennen.

"De Katastroof-affaire is een beetje symptomatisch voor wat we zien in onze samenleving", zegt professor Weyns van de Universiteit Antwerpen op Radio 2 Antwerpen. "Je krijgt keer op keer van die grote maatschappelijke debatten, we  hebben dat gezien met de Brexit, met Trump, nu met corona. Dat zijn elke keer thema's waar je heel erg voor of heel erg tegen kunt zijn, dat worden dan symboolitems.  Het lijkt alsof het een persoonlijke afrekening wordt zegt Weyns. "Iemand die niet denkt zoals ik, daar kan ik niet mee verder."

Sociale media zijn abstracter

"De omgang tussen mensen, zeker als die grotendeels verloopt via sociale media, is abstracter", gaat Weyns verder. "We hebben gelukkig niet alleen sociale media, we kunnen spreken, mekaar aanraken, we moeten de sociale wereld in zijn volheid herontdekken."

Dan maar op café gaan bij een pintje?  "Daar zijn al experimenten over geweest", zegt Weyns. "En daaruit blijkt keer op keer dat mensen die tegenover elkaar zitten aan tafel iets gematigder zijn, en niet dezelfde grove taal gebruiken die ze wel op Twitter of andere sociale media gaan gebruiken. Als je samen op café bent, dan wissel je niet alleen ideeën uit. Je ziet elkaar,  je stoot mekaar aan, dat zorgt voor een heel andere beleving."

Meest gelezen