Jos Smos, Stef Bef en Zjuul Krapuul in betere tijden

Stef Bef stapt uit Katastroof: "Zjuul Krapuul had sympathie voor Jürgen Conings, dat was de druppel"

Muzikant Steven Boers, beter bekend als Stef Bef, verlaat na 20 jaar de Antwerpse groep Katastroof. De oorzaak zijn zware meningsverschillen met bandlid Zjuul Krapuul. "Hij lijkt gebrainwasht in een wereld vol complottheorieën. Zijn sympathie voor Jürgen Conings was de druppel. Pas op, ik zie Zjuul graag hé", zegt Stef Bef op Radio 2 Antwerpen.

"Er zijn persoonlijke meningsverschillen tussen mij en Zjuul Krapuul waardoor ik heb besloten een stap opzij te zetten bij Katastroof", zegt Stef Bef, het alter ego van muzikant Steven Boers, in "Start je Dag". "Als cultgroep is Katastroof altijd voor de vrije meningsuiting geweest. De afgelopen jaren hadden wij in de groep vaak discussies. We lachten, dronken en zongen die weg. Daarom zeg ik nu ook aan Zjuul: denk en zeg gerust wat je wil, maar zonder mij. De persoonlijke meningsverschillen zijn te groot. Voor mij hoeft het niet."

Een wereld vol complottheorieën

De directe aanleiding voor de split van Katastroof was een grap van Stef Bef op Facebook over de voortvluchtige militair Jürgen Conings. Zjuul Krapuul reageerde daarop met een steunbetuiging voor Conings. "Dat was slechts de druppel. Ik maak me al een tijdje zorgen over Zjuul. Mensen glijden weg in een wereld van complottheorieën. Ze worden boos, er is zoveel haat. Maar corona is echt, en geen complot van de regering. Er zijn effectief doden gevallen. Zjuul gelooft dat allemaal niet", zegt Bef.

Zjuul Krapuul gelooft niet in corona. Hij lijkt wel gebrainwasht zoals in een sekte

Stef Bef, ex-Katastroof

"Je kan niet meer tot Zjuul doordringen. Hij lijkt wel gebrainwasht zoals in een sekte. Dat is echt de schuld van corona. Dat wordt allemaal versterkt door het algoritme van Facebook. Je ziet alleen berichten die bevestigen wat je denkt."

Jos Smos wil bemiddelen

Stef Bef betreurt dat het zover is kunnen komen. "Ik heb Zjuul proberen te contacteren. Ik zie hem graag, en ik hoop dat het goed komt maar we willen de oude Zjuul terug. Hij is een zelfstandig man die nooit hulp zal vragen, maar we zijn er voor hem. Ik heb altijd naar hem opgekeken." Het derde groepslid, Jos Smos, laat aan Gazet van Antwerpen weten dat hij wil bemiddelen. "Misschien kunnen wij na corona het symbool worden van verzoening.  Dat we kunnen zeggen: wat waren we toen fout bezig. Desnoods komt het tussen mij en Zjuul niet meer goed. Maar ik hoop vooral dat hij opnieuw gelukkig wordt. Dat de verbittering stopt en zijn vreemde ideeën", besluit Steven 'Stef Bef' Boers op Radio 2.

Meest gelezen