"Trainingen" tegen racisme voor ouders van voetballertjes in Gent: "Willen cultuuromslag bereiken"

De AA Gent Foundation wil ouders van jeugdvoetballers bewust laten nadenken over racisme. Ook de voetbalcel van Binnenlandse Zaken en de stad Gent ondersteunen het initiatief. "Met de trainingen willen we aantonen dat racisme maatschappelijk niet aanvaard wordt", zegt schepen van Gelijke Kansen, Astrid De Bruycker (Vooruit).

Afgelopen weekend was er nog een incident tijdens de wedstrijd tussen AA Gent en KV Mechelen. De assistent-trainer van Mechelen, Fred Vanderbiest, zou toen mogelijks een racistische uitspraak hebben gedaan naar een van de spelers van Gent. Los van dat incident waren ze bij de AA Gent Foundation, dat is de sociale werking van de club, al even bezig met de uitwerking van een initiatief om racisme uit het voetbal te bannen. Zo werken ze er "trainingen" uit om ouders bewust te laten nadenken over racisme aan de zijlijn.

Steun van stad Gent

Het project wordt gesteund door de voetbalcel van Binnenlandse Zaken, maar ook door de stad Gent. "We willen aantonen dat racisme maatschappelijk niet aanvaard wordt", vertelt schepen van Gelijke Kansen, Astrid De Bruycker (Vooruit). "Zo hopen we dat racisme zich op termijn minder snel zal voordoen."

Ook voor stewards

Verhalen van racisme tot bij de ouders brengen is een belangrijke eerste stap, vindt De Bruycker. "We gaan werken met cases en voorbeelden die echt door de mensen zelf worden aangedragen en die uit het leven gegrepen zijn, zodanig dat die praktijk ook toepasbaar is op de dagelijkse realiteit die mensen ervaren."

De Bruycker denkt dat de trainingen niet alleen handig zijn voor ouders. "Ook voor andere omstaanders zoals stewards zijn die lessen goed, omdat zij in een interessante positie zitten om die vaardigheden te hebben, en zo leren ze ook omgaan met situaties waarin ze racisme ze herkennen."

Meest gelezen