Pomona VZW

Pomona vzw legt voedselbos aan in Meerdonk: "Eigen duurzame, seizoensgebonden, lokale voeding produceren" 

In Meerdonk, bij Sint-Gillis-Waas heeft coöperatief boslandbouwbedrijf Pomona een voedselbos opgericht. Dat is een stuk akker waar je mettertijd blauwe bessen, frambozen en amandel- en pecannoten kan plukken. "Herstellende landbouw wil niet alleen voedsel voorzien, maar ook zorg dragen voor de natuur", zegt Ina Van Hoye, bestuurslid van Pomona. 

Het voedselbos is zo'n 6000 vierkante meter groot en heeft als doel om op een betere manier aan landbouw te doen, om de  "natuurlijke balans tussen bodem en omgeving" te herstellen, vertelt Ina Van Hoye, bestuurslid van Pomona. Naast bomen en struiken kan je er ook schapen en bijen vinden. "Zo geven we ook de dieren een betere plek."

Pomona VZW

Te vroeg voor plukkers

Aangezien de meeste bomen en struiken net geplant zijn, is het momenteel nog te vroeg voor bezoekers om noten of bessen te komen plukken. "Het zal nog een aantal jaren duren voor de voedselproductie echt op gang zal komen", legt Van Hoye uit. "Dan zullen we wel richtlijnen moeten opstellen, hoe het plukken in zijn werk zal gaan."

Veel werk in gekropen

Meer dan 400 uren spendeerden vrijwilligers aan de aanleg van het voedselbos. "30 medewerkers hebben op vrijwillige basis meegeholpen om alles aan te planten", zegt Van Hoye. "In de toekomst willen we  nog samenwerkdagen organiseren, waar iedereen die zin heeft aan mee kan werken."

Positieve reacties

Zondag opende het voedselbos zijn deuren voor het grote publiek, en met succes. "Er kwamen meer dan 200 mensen opdagen, om een rondleiding te volgen of om zelf eens een kijkje te nemen", geeft Van Hoye mee. "Velen wilden meer weten over bomen en groenten, tips voor in eigen tuin om struiken en planten aan te leggen om het Wase klimaat te helpen." 

kasto80

Meest gelezen