ANSA

Voortvluchtige Italiaanse maffiabaas ("de cocaïnekoning van Milaan") na jarenlange zoektocht opgepakt in Brazilië

In het noordoosten van Brazilië is Rocco Morabito opgepakt, een voortvluchtig kopstuk van de Italiaanse maffia ‘ndrangheta. Morabito, bijgenaamd “de cocaïnekoning van Milaan”, wacht in Italië een celstraf van dertig jaar voor onder andere drugshandel. Dat de man in Brazilië is opgepakt, wijst op het groeiende belang van Brazilië in de drugshandel.

In 2019 wist Rocco Morabito via het dak van de gevangenis van Montevideo in Uruguay te ontsnappen, sindsdien was hij op de loop voor politie en justitie. Morabito wachtte in Uruguay op uitlevering naar Italië, waar hij veroordeeld is tot dertig jaar gevangenis voor drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. 

Morabito is een kopstuk van de ‘ndrangheta, de maffia uit Calabrië, helemaal in het zuiden van Italië, die intussen is uitgegroeid tot de machtigste maffia in Italië. Al in 1995 dook de vierenvijftigjarige Morabito, bekend als de “cocaïnekoning van Milaan”, onder voor de politie, die hem pas in 2017 kon arresteren in Uruguay. Vanuit een luxevilla in de badstad Punta del Este bleek Morabito onder een valse naam jarenlang zijn drugshandel te hebben voortgezet. 

Net voor hij moest worden uitgeleverd, kon hij ontsnappen. Hij bleef twee jaar spoorloos, tot gisteren dus. De Braziliaanse politie kon hem in een hotel in João Pessoa, een badstad in het noordoosten van het land, oppakken. Volgens de Braziliaanse justitie zijn samen met hem nog twee andere buitenlanders, waaronder nog een gezochte Italiaan, opgepakt. 

Dat Morabito in Brazilië is opgepakt, is wellicht niet toevallig. Brazilië speelt de laatste jaren een groeiende rol in de cocaïnehandel met Europa. 

Meest gelezen