Radio 2

Witte fiets weggenomen op herdenkingsplek van verongelukt meisje in Zemst, moeder verontwaardigd: "Totaal respectloos"

Op de herdenkingsplek voor de verongelukte Sofie De Ridder in Zemst hebben onbekenden de witte fiets weggenomen. Hij werd een paar honderd meter verderop teruggevonden. De fiets is ondertussen teruggeplaatst. De moeder reageert verontwaardigd: "Dat is totaal respectloos!"

De familie van Sofie De Ridder vernam gisteren  dat de witte fiets op de herdenkingsplek van hun dochter was verdwenen en wat verderop was achtergelaten. "Dat was even schrikken", zegt Ann Segers, de moeder van Sofie."We waren wel even aangedaan. Dat is voor ons nog maar eens een slag in het gezicht. De wonden werden opnieuw opengereten."

Kapotte fiets

De fiets die op de herdenkingsplaats staat is onbruikbaar. "Die fiets is kapot", legt de moeder van Sofie uit. "De banden staan plat. De  ketting ligt eraf. Je kan er niet mee rijden. Wat hier gebeurd is, is gewoon vandalisme, baldadigheid. Dat is totaal respectloos. De fiets is het symbool dat hier staat voor Sofie. Het is ook een aandenken aan alle fietsverkeersslachtoffers in België." Ook de bloemenslinger die aan het stuur van de witte fiets hing werd vernield.

Vijf jaar geleden

De herdenkingsplek is ingericht op de plaats waar Sofie De Ridder op 29 juni 2016 verongelukte. Ze was toen met haar zus  Katja op weg naar school. Het was de laatste schooldag. Het verkeerslicht aan het kruispunt  van de Damstraat en de Brusselsesteenweg in Zemst stond op groen toen de twee zussen de Damstraat al fietsend overstaken. De twaalfjarige Sofie werd gegrepen door een vrachtwagen die insloeg. Ze overleefde het ongeval niet. Sofie De Ridder was een boezemvriendin van Merel De Prins, het meisje dat een jaar eerder in Vilvoorde om het leven kwam toen ze, ook al fietsend, door een te hard rijdende automobilist werd aangereden.

Meest gelezen