Tim, Yana en hun kinderen bij hun nieuwe woning in aanbouw

Yana en Tim worden "zorgkoppel" voor 10 volwassenen met een beperking in Borgerhout: "Eén groot gezin"

Yana D‘Haen en Tim Decock uit Burcht worden "zorgkoppel" in een zorgwoning van Villa Vip. Dat is een organisatie die kleinere woningen voorziet voor volwassenen met één of meer fysieke of verstandelijke beperkingen. Het zorgkoppel gaat in een soort kangoeroewoning bij die mensen wonen om hen te begeleiden. In Borgerhout zal er plaats zijn voor 10 volwassenen. "We worden eigenlijk één groot gezin", legt Tim uit op Radio 2 Antwerpen. In de provincie Antwerpen heeft Villa Vip ook al een zorgwoning in Berlaar en er zijn er nog gepland in Merksem en Mechelen. 

In de nieuwbouw bij het woonzorgcentrum Gitschotelhof in Borgerhout zal plaats zijn voor 10 volwassenen vanaf 21 jaar met een beperking. "Ze hebben elk hun eigen kamer, drie badkamers om te delen en ook een gedeelde leefruimte en een open keuken", vertelt Tim in "Start Je Dag".  Zelf gaat hij met zijn vrouw Yana en hun kinderen Twan (5) en Mil (3) in een privéwoning ernaast wonen. "Zo zijn we maar één deurtje verwijderd van de bewoners." 

Zinvolle dagbesteding

Tim en Yana zullen dan ook de hele dag door bereikbaar zijn voor de bewoners: "We gaan heel specifiek voor elk van hen op zoek naar een zinvolle dagbesteding en we gaan ook ons best doen, zodat elke bewoner zo goed mogelijk geïntegreerd raakt in de maatschappij en in de omgeving van Borgerhout."

Daarnaast zullen ze veel samendoen met de bewoners: "Dat gaat van samen koken tot samen een film kijken met een pot popcorn erbij. Of samen met een bewoner gaan sporten op zijn of haar niveau."

Toen we mekaar leerden kennen, zeiden we al dat we een zorgboerderij zouden openen. Dit is een grote stap in een heel goede richting.

Tim Decock

Het is een soort droom die uitkomt voor hen: "Toen we mekaar leerden kennen, lang geleden, zeiden we al dat we een zorgboerderij zouden openen, als we de lotto zouden winnen. Dit is nu op ons pad gekomen en dat is toch al een grote stap in een heel goede richting."

Wie geïnteresseerd is om in de zorgwoning van Villa Vip in Borgerhout te gaan wonen of iemand kent die misschien in aanmerking komt, kan mailen naar borgerhout@villavip.be. Tim en Yana verhuizen in oktober. In januari zal de zorgwoning opengaan voor bewoners.

Meest gelezen