RAGUET H. / BSIP

1 op de 3 koelkasten en diepvriezers wordt niet gerecycleerd: "Niet alle schroothandelaars respecteren regels"

Jaarlijks komen er in ons land zo'n 600.000 nieuwe koelkasten en diepvriezers in omloop, maar een derde daarvan zal nooit door een erkend verwerker worden gerecycleerd. Dat is geen goede zaak voor het milieu. Bij de foute ontmanteling van zulke toestellen komen schadelijke vloeistoffen en gassen vrij die de ozonlaag aantasten of de opwarming van de aarde versnellen. De Universiteit Antwerpen heeft berekend dat één fout gerecycleerde vrij moderne koelkast gelijkstaat aan de CO₂-uitstoot van een autorit van 7.500 kilometer.

Recupel zorgt ervoor dat afgedankte elektrische toestellen op een duurzame manier worden ingezameld en verwerkt. Van een koelkast of diepvriezer is 98% van de materialen herbruikbaar. Daar kunnen dan nieuwe toestellen van worden geproduceerd. Toch verdwijnen er jaarlijks zo'n 200.000 diepvriezers en koelkasten, zonder dus correct te worden gerecycleerd. 

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" en lees daarna verder: 

Videospeler inladen...

Waar gaat het fout?

De toestellen die niet in het Recupel-circuit terechtkomen, kunnen op verschillende manieren verdwijnen. Sluikstort en export via onze havens blijken bijvoorbeeld een groot probleem te zijn. Maar ook heel wat schroothandelaars halen thuis graag koelkasten en diepvriezers op. 

Niet alle schroothandelaars respecteren de regels

Eric Dewaet, CEO van Recupel

Daar ontstaat vaak het probleem, zegt Eric Dewaet, CEO van Recupel. "Sommige schroothandelaars doen het goed en hebben een vergunning om dat soort toestellen op te halen. Maar niet alle schroothandelaars respecteren de regels. Ze halen de materialen eruit die nog geld opbrengen en verwerken de rest van de koelkast als oud ijzer." 

Schroothandelaars geven makkelijk 15 euro voor een oude koelkast of afgedankte diepvriezer. Vaak zijn ze echter niet in het bezit van een vergunning. Bovendien is het maar de vraag of zij de schadelijke stoffen in de toestellen manueel verwijderen, zoals de wet verplicht. 

Als ze dat niet doen, ontsnappen bij oudere koelkasten schadelijke stoffen die de ozonlaag afbreken. Bij meer recente modellen gaat het om stoffen die bijdragen aan de opwarming van de aarde. Elk fout verwerkt apparaat komt overeen met de CO₂-uitstoot die één autorit van 7.500 kilometer veroorzaakt, zo blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

Hoe moet het wel?

Consumenten kunnen hun afgedankte koelkasten en diepvriezers naar het containerpark brengen. Anderzijds is de winkel waar een nieuw toestel wordt gekocht verplicht om het oude toestel over te nemen.

Veel handelaars ondertekenden al het kwaliteitspact van Recupel. Bij hen kan een afgedankt toestel met een gerust hart worden achtergelaten. Als het toestel nog werkt, kan je het uiteraard naar een Kringwinkel brengen.

Een nieuwe Recupel-campagne "Wees mayo-nice voor het milieu" wil consumenten nog meer aansporen om hun toestellen correct te laten recycleren. Nog te veel koelkasten en diepvriezers verdwijnen definitief van de radar. "Belgen zijn goed in het juist sorteren van wat in hun koelkast staat. Een klassiek voorbeeld is de glazen sauspot die naar de glasbak gaat. Wees mayo-nice voor het milieu door ook je koelkast correct te recycleren", besluit CEO Eric Dewaet. 

Meest gelezen