9 doden bij schietpartij in depot van vervoersmaatschappij in Californië

Alweer zijn de Verenigde Staten opgeschrikt door een brutale schietpartij. In een onderhoudsdepot van een regionale spoorwegmaatschappij in San Jose, in Californië, heeft een man acht mensen doodgeschoten. Daarna heeft hij zichzelf van het leven beroofd. Het ging om een vijftiger, een werknemer van het bedrijf. 

Het gebeurde rond halfzeven 's ochtends lokale tijd in een depot van de Valley Transportation Authority, een openbaarvervoerbedrijf dat lichte treinen en bussen inzet in het stadsgebied San Jose en in Silicon Valley  - de beroemde hightech-bedrijvenzone. De eerste bussen en treinen waren al onderweg. Het depot ligt in de administratieve wijk van San Jose, een stad met meer dan een miljoen inwoners. 

De schutter  - een 57-jarige werknemer van het bedrijf -  opende het vuur in een loods waar treinstellen worden onderhouden. Volgens sommige Amerikaanse media was daar net een vakbondsvergadering aan de gang. Over het wapen dat hij gebruikt heeft, is voorlopig niets meegedeeld. Ook over zijn motief is niets met zekerheid bekend, al zou het om een probleem of ruzie op het werk zijn gegaan.  De politie heeft intussen het huis van de dader doorzocht; daar zijn wapens en munitie gevonden. 

"Vreselijke dag voor de stad"

Ook bij de slachtoffers van de schietpartij zijn zeker collega's van het vervoerbedrijf. De burgemeester van San Jose, Sam Liccardo, sprak woorden van lof en dankbaarheid voor het personeel, dat nu zwaar getroffen wordt in wat al een heel moeilijke periode was. "Dit zijn essentiële beroepen", zei de burgemeester. "Die werknemers hielpen ons door deze vreselijke pandemie. En daarmee zetten ze hun leven op het spel. Dit is voor elke burgemeester de ergste nachtmerrie. Dit is een vreselijke dag voor onze stad."

De politie ontving informatie als zouden er springtuigen zijn gelegd in het depot. Daarom is de ontmijningsdienst ter plaatse gekomen. Die doorzoekt de gebouwen.

Meest gelezen