8 op de 10 werknemers bereid om in geval van ziekte "toch nog iets voor het werk te doen"

Veel werknemers die ziek thuiszitten, willen graag met hun werkgever bekijken of ze toch nog iets van werk kunnen doen. 8 op de 10 zijn daartoe bereid, blijkt uit een onderzoek in opdracht van Certimed en Mensura, twee HR-bedrijven die actief zijn op vlak van ziekteverzuim. Beide pleiten ervoor om het ziekteattest te vervangen door een attest dat aangeeft wat de werknemer wel nog kan doen.

Collega’s die zich ziek melden, kunnen al eens rekenen op gefronste wenkbrauwen. Hoeveel wenkbrauwen er precies gefronst worden, is nu onderzocht in opdracht van twee HR-bedrijven die vooral actief zijn op vlak van ziekteverzuim: Mensura, “Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk”, en Certimed, dat medische controles doet.

Wat blijkt ? 64 procent van de werknemers vindt ziekteverzuim van collega’s vervelend. Opvallend, bij de werkgevers maakt slechts 44 procent een punt van dat ziekteverzuim.

Dat collega’s niet blij zijn met ziekteverzuim is evident, zij moeten het werk overnemen of de vervanger op weg helpen. En buiten hun ergernis uiten, kunnen ze niet veel doen. Maar werkgevers hebben wel mogelijkheden, zegt Bart Teuwen van Mensura en Certimed: “Werken tijdens je ziekteverlof is perfect wettelijk. Je kunt als werkgever een gesprek aangaan over de mogelijkheden die iemand nog heeft (om te werken, nvdr), zonder te veroordelen of het zelfs maar te hebben over de medische redenen.”

In het VK zijn ze geswitcht naar de fit note, een briefje geschreven vanuit wat iemand nog wel kan

Uit de studie blijkt dat veel werknemers bereid zijn om te werken als ze ziek zijn, op voorwaarde natuurlijk dat het mogelijk is. 83 procent is bereid om “nog iets voor het werk te doen” als de omstandigheden dat toelaten. Zeker thuiswerk biedt wat dat betreft mogelijkheden. 

Redenen om toch nog aan de slag te blijven, zijn dat werknemers zich nuttig willen voelen, een goede indruk willen maken of bang zijn voor de reactie van collega’s of leidinggevenden.

Dat houdt dus gevaren in, geeft Bart Teuwen toe: “Niemand wordt verondersteld om ziek te werken. Gezondheid en welzijn zijn essentieel om gemotiveerd, productief en duurzaam aan de slag te zijn.” Maar wie met een gebroken been thuiszit en van oordeel is dat hij of zij nog wel op de computer kan werken,  zou dat moeten kunnen. 

In dat opzicht pleit Bert Teuwen ervoor om het ziekteattest te vervangen: “In het VK zijn ze geswitcht naar wat men noemt de fit note, een briefje geschreven vanuit wat iemand nog wel kan.”

Meest gelezen