Coronation Dental Specialty Group/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

Twee keer zoveel anesthesisten in opleiding als er plaatsen zijn: "Dit kost samenleving handenvol geld"

In Vlaanderen volgen bijna twee keer zoveel artsen een opleiding voor anesthesist als er beschikbare plaatsen zijn. Dat blijkt uit een enquête van de Belgische Beroepsvereniging van Artsen- Anesthesie en Reanimatie BASR, waar de Artsenkrant over bericht. En dat is geen goede zaak voor de samenleving. 

Vorig jaar waren er in Vlaanderen 353 anesthesisten in opleiding, maar in de Vlaamse ziekenhuizen zouden de volgende vier jaar maar 179 vacatures vrijkomen. Een speciale planningscommissie van experts maakt geregeld inschattingen over het aantal artsen dat mag beginnen aan een gespecialiseerde opleiding. 

Maar dat is een heel moeilijke oefening, geeft Geert Verrijken toe. Eerst en vooral omdat het gaat over een planning op lange termijn, wat altijd lastig is. Bovendien gaat het om een zeer gespecialiseerde tak van de geneeskunde die bijzonder snel verandert, zowel inhoudelijk als technologisch. 

Ook bij andere specialisaties is er een onderschatting van het aanbod. Dat bleek drie jaar geleden bij een bevraging bij de ziekenhuizen over de nood aan gynaecologen. Geert Verrijken vermoedt dat dat ook nog bij andere specialisaties bestaat. “Dat kost de samenleving handenvol geld, wat eigenlijk weggesmeten geld is. Dat is ook jammer voor de artsen die niet kunnen doen waarvoor ze opgeleid zijn.”

Dit kost de samenleving handenvol geld, wat eigenlijk weggesmeten geld is. 

Geert Verrijken, hoofdredacteur Artsenkrant

Aan de andere kant zijn er heel wat anesthesisten die deeltijds werken. In totaal gaat het om 1.427 mensen voor 1.100 voltijdse jobs. De voorzitter van de beroepsvereniging van anesthesisten, dokter Stefaan Carlier, verwacht ook een groeiende vraag naar anesthesisten met een bijzondere beroepsbekwaamheid intensieve zorg of urgentiegeneeskunde.

Meest gelezen