Videospeler inladen...

Drie arrestaties na dodelijk ongeval met kabelbaan in Italië: er zou bewust geknoeid zijn met noodremsysteem

Er zijn drie mensen gearresteerd na het dodelijk ongeval met een kabelbaan in het noorden van Italië. Dat meldt het Italiaanse persbureau Ansa. Het gaat om de ingenieur van de kabelbaan en de directeur en het operationele hoofd van het bedrijf dat de dienst levert. Het noodremsysteem zou bewust zijn uitgeschakeld. Bij het ongeval zondag kwamen 14 mensen om het leven, een kind van 5 overleefde de crash en ligt nog in het ziekenhuis. 

De drie verdachten riskeren aanklachten van doodslag, het veroorzaken van een onbedoelde ramp en het verwijderen van instrumenten bedoeld om (zwaar) letsel door een ramp te voorkomen. Na urenlang verhoor werden de ingenieur van de kabelbaan, de directeur en het hoofd van de operationele dienst van het bedrijf naar de gevangenis overgebracht.

Onderzoek heeft aangetoond dat er met een van de remsystemen geknoeid was om vertragingen van de kabelbaan te voorkomen. Hierdoor kon het noodsysteem niet geactiveerd worden, toen de kabel brak. De drie zouden daar al wekenlang van op de hoogte zijn geweest. "Het breken van de kabel was de aanleiding voor deze tragedie. We moeten nu uitzoeken wat er precies gebeurd is met de remmen", klinkt het bij de openbare aanklager. 

Het breken van de kabel was de aanleiding voor deze tragedie. We moeten nu uitzoeken wat er precies gebeurd is met de remmen

Openbare aanklager

"De drie zouden opzettelijk een stuk ijzer op de noodrem geplaatst hebben", legt correspondent Andrea Vreede uit. "Er waren veel storingen, ook zaterdag nog. Om ervoor te zorgen dat dat niet meer zou gebeuren op een drukke zondag, hebben ze dat dus gedaan. Ze waren ervan overtuigd dat de grote kabel nooit zou breken, maar dat is precies wat er gebeurd is."

Beluister hier het gesprek met onze correspondent in "De ochtend": 

Het gebied waar het ongeluk zondag gebeurde, is afgezet en de kabelbaan is in beslag genomen. Er zal nu een technisch onderzoek volgen. De gecrashte cabine zal ook verwijderd moeten worden, al is dat geen sinecure. Het wrak ligt immers in een gebied dat moeilijk toegankelijk is. 

Bekijk de toelichting van onze reporter Willem Van Mullem die ter plaatse is gegaan: (lees eronder verder)

Videospeler inladen...

Bij het ongeluk zondag stortte de cabine 300 meter voor het eindpunt neer. In de cabine zaten op dat moment 15 mensen, de meeste slachtoffers waren op slag dood. Twee kinderen van 5 en 9 jaar oud werden nog zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Een van hen is later aan zijn verwondingen overleden.

Bekijk hier de beelden van de plaats van het ongeval en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Volgens de dokter is de situatie van het jongetje van 5 nog steeds kritiek, al zijn er ook positieve signalen dat hij stilaan een teken van ontwaken geeft. "Hij hoest en heeft al enkele keren zelfstandig geademd. Als het zo doorgaat, hopen we dat we hem morgen kunnen wakker maken."

Paus Franciscus heeft intussen ook zijn steun betuigd voor de slachtoffers. "Ik heb met grote pijn het nieuws van het dramatische ongeval vernomen. Ik wens mijn oprechte deelneming te betuigen aan de families van de slachtoffers. Ik ga bidden voor diegenen die stierven, voor diegenen die om hen rouwen en voor de kleine Eitan, wiens verhaal ik volg", schrijft hij in een telegram aan de bisschop van de stad Novara.

Ik heb met grote pijn het nieuws van het dramatische ongeval vernomen

Paus Franciscus in een telegram

Vrijdag zouden de wielrenners in de Ronde van Italië normaal ook de Mottarone beklimmen, de berg waar het ongeval plaatsvond. Maar net om die reden is er door de organisatoren van de Giro beslist om de rit met 25 kilometer in te korten, om zo de plaats van de ramp te vermijden.

Meest gelezen