Radio 2

Bewoners asielcentrum Poelkapelle gevaccineerd: “Grote bereidheid waar we erg blij mee zijn”

In het opvangcentrum voor asielzoekers in Poelkapelle zijn de bewoners gevaccineerd. Na een infocampagne in verschillende talen wou ongeveer 86 procent van de bewoners zich laten vaccineren. De overheid besliste om de opvangcentra, net zoals de gevangenissen en woonzorgcentra, eerder in te enten.

Asielzoekers zijn niet verplicht om zich te laten vaccineren, maar Fedasil wil dat zoveel mogelijk inwoners het doen. Ze hebben daarom een infocampagne gestart in verschillende talen. "Met succes", zegt Mieke Candaele van  Fedasil. “In Poelkapelle was die bereidheid alvast zeer groot. 102 van de 119 volwassen bewoners hebben zich laten vaccineren. Dat is dus bijna 86 procent. Dat is een ongelofelijk goed resultaat waar wij erg blij mee zijn."

1 vaccinatie

Alle bewoners in Poelkapelle kregen het Johnson & Johnson vaccin, omdat er maar 1 spuitje nodig is. Dat gebeurde in het asielcentrum zelf. “Dat is een bewuste keuze, omdat dit het voor ons makkelijker maakt om de vaccinaties te organiseren. Mensen verblijven een bepaalde periode in een asielcentrum, maar je weet nooit hoelang ze er zullen zijn. Voor een tweede inenting zou je ze dan terug moeten oproepen”, zegt Candaele.

Iedereen samen

De overheid besliste om de opvangcentra, net zoals de gevangenissen en woonzorgcentra, eerder te vaccineren. “Het is niet zo dat wij voorrang krijgen. Wij worden beschouwd als "collectiviteit’" Het gevolg daarvan is dat alle bewoners ook samen gevaccineerd werden”, besluit Candaele. 

Meest gelezen