Bisdom Hasselt is verhuisd naar ecologische nieuwbouw naast bisschopswoning: "We bouwen voor toekomstige generaties"

Na een halve eeuw is de administratie van het Bisdom Hasselt verhuisd van het Vrijwilligersplein naar een ecologische nieuwbouw in de Paul Bellefroidlaan, langs de woonst van bisschop Hoogmartens. Het gebouw zou goed moeten zijn voor zo'n honderd jaar. "We gebruiken helemaal geen fossiele brandstoffen", klinkt het bij het bisdom.

"We hadden twee sites. De residentie op de Paul Bellefroidlaan en tegelijkertijd die aan het Vrijwilligersplein. Beiden zijn van de jaren zestig dus er waren toch wel restauratiewerken nodig", legt gedeputeerde Igor Philtjens uit. "De provincie is verplicht om een huisvesting te voorzien voor de bisschop en zijn administratie dus hebben we de koppen bij mekaar gestoken." 

Zo is de ecologische nieuwbouw tot stand gekomen. "Ik denk dat het resultaat vandaag gezien mag worden", zegt Philtjens. "Hier bouwen we letterlijk voor de toekomstige generaties, namelijk een efficiënte woonst voor de bisschop met zijn administratie."

(Lees verder onder de foto:)

Bisschop Patrick Hoogmartens is alvast zeer blij met het nieuwe gebouw langs zijn woning: "Het is een ecologisch en zeer eigentijds gebouw. We gebruiken geen fossiele brandstoffen. Alles wordt opgewekt door zonnepanelen, dus op ecologisch vlak doen we een nieuwe bijdrage. We hebben er echt voor gekozen en willen niet dat we binnen dertig jaar weer een nieuw onderkomen moeten zoeken. We hebben eigenlijk gebouwd voor zo'n honderd jaar."

Meest gelezen