Radio 2

Camera's tellen transport van gevaarlijke stoffen op de Noord-Zuidverbinding

Camera's zullen de komende 2 weken alle vrachtwagens met gevaarlijke stoffen tellen die de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren passeren. De tellingen zijn nodig omdat de toekomstige  weg ook uit tunnels kan bestaan en daarvoor moet er een risico-analyse gemaakt worden.

Welk voorkeurstracé er zal gekozen worden voor de Noord-Zuidverbinding ligt nog niet vast. Maar in alle scenario's is er sprake van tunnels. Daarom meet De Werkvennootschap de komende twee weken ter hoogte van Houthalen-Helchteren hoeveel vrachtwagens met gevaarlijke stoffen er dagelijks over de Noord-Zuidverbinding rijden. Op die manier kan er ingeschat worden welke risico's dat inhoudt als die door tunnels moeten rijden.

"De camera's registreren de stickers achteraan op de vrachtwagens, die geven aan welke stoffen er vervoerd worden", zegt Martijn Struyf van De Werkvennootschap. 

"Elke tunnel krijgt een categorisering van geen vervoer van gevaarlijke stoffen tot vervoer van alle gevaarlijke stoffen. Afhankelijk van de lengte van de toekomstige tunnels en de maximumsnelheid die er zal gelden, zal er beslist worden welke stoffen op een veilige manier door tunnels kunnen vervoerd  worden",  zegt Struyf. 

Meest gelezen