radio 2

Drie obussen uit WOI gevonden in stadstuin centrum Lier. Buurtbewoners geëvacueerd

In het centrum van Lier is de Lantaarnstraat drie uur lang afgesloten geweest, omdat er 3 obussen gevonden waren. Bewoners van de aanpalende huizen werden geëvacueerd en de ontmijningsdienst van het leger kwam ter plaatse. Na onderzoek bleek dat de obussen ongevaarlijk waren. Na drie uur werd de buurt weer vrijgegeven.

Bij graafwerken in een privétuin in de Lantaarnstraat in Lier zijn vanochtend rond half negen drie Belgische obussen gevonden uit WO I. Zoals de procedure voorschrijft, is de ontmijningsdienst van het leger, DOVO meteen ter plaatse gekomen. "Die hebben snel vastgesteld dat er geen ontstekingsmechanisme aanwezig was, zodat er geen gevaar was voor de omgeving. Bij explosiegevaar in het midden van de stad, ons horecacentrum, kunnen we niet voorzichtig genoeg handelen", zegt waarnemend burgemeester van Lier Rik Verwaest (N-VA).

De drie obussen worden naar het depot van DOVO in Heverlee gebracht om daar te ontmijnen. Ze werden gevonden bij graafwerken in een tuin, er werden geen andere explosieven aangetroffen. "Voor de buurtbewoners viel de hinder al bij al mee. De huizen die binnen de veiligheidsperimeter van 30 meter vielen, werden ontruimd maar er waren niet zoveel mensen thuis. De geëvacueerden zijn gewoon een terrasje gaan doen en konden toen de zone weer vrijgegeven gewoon weer naar huis. Ze hebben het nuttige aan het aangename gekoppeld", aldus nog Verwaest. (verder lezen onder foto)

radio 2

Sara Beerens uit de Lantaarnstraat is een van de bewoonsters bij wie aan de deur werd geklopt met de vraag haar woning meteen te verlaten. "Het is natuurlijk wel even schrikken als ze plots komen zeggen dat er drie bommen vlakbij liggen. Maar iedereen bleef rustig, we zijn een terrasje gaan doen, en al vrij snel bleek dat er geen gevaar was."

Kristof Van Humskerken baat café 't Kafaat uit, zijn café ligt net om de hoek met de Lantaarnstraat en deed een beetje dienst als toevluchtsoord. "De buren zijn bij mij een koffietje komen drinken toen hun huizen ontruimd werden. Maar iedereen bleef rustig want we merkten dat de politie en de brandweer dat ook waren. Onze burgemeester heeft mij bovendien een lesje geschiedenis gegeven; mogelijk worden er hier in de toekomt nog springtuigen uit WO I gevonden. Stiekem hoop ik er een beetje op want ik heb een goede dag gehad daardoor", besluit hij al lachend.

Meest gelezen