Radio 2

Roeselare vormt Duitse bunker uit WO II om tot gedenkteken voor Poolse bevrijders: "Erkenning voor hun nakomelingen"

Driekwart eeuw na de Duitse bezetting krijgt Roeselare er met de Duitse bunker in de Sint-Hubrechtsstraat een mooi stuk erfgoed bij. Hij wordt ingericht als herdenkingsplaats voor generaal Maczek en de Poolse pantserdivisie. Na WO II verdreven die de Duitse bezetter uit Roeselare, maar ook uit andere plaatsen in  West-Europa.

“De Duitse bunker ligt midden in de stad, in de wijk Krottegem”, zegt de initiatiefnemer Dirk Lievens (CD&V), schepen van Erfgoed.  “De bunker is perfect bewaard gebleven en we zullen hem huren van de eigenaar om er een uniek hoofdstuk van onze geschiedenis in te vertellen. Niet alleen over de bevrijding in 1944 door de troepen van de legendarische generaal Maczek, maar ook over de communicatiebunker zelf, de rol van de Poolse divisie in WO II en het lot van de Poolse soldaten na de wereldoorlog.”

Uniek memoriaal voor Poolse soldaten

Volgend jaar worden de deuren van de bunker geopend voor het publiek. Naast de Duitse communicatiebunker krijgen ook de tramstatie van Krottegem en het herdenkingsmonument op de Onze Lieve Vrouw-markt een plaats in het project. “We willen een memoriaal creëren voor de Poolse soldaten in de wereldoorlog. Dat is uniek voor Europa. Tegelijk wordt de rol van Roeselare in de Eerste Wereldoorlog belicht, iets wat veel te weinig aan bod is gekomen in het oorlogstoerisme van onze provincie de voorbije decennia", zegt Dirk Lievens.

Museum uitgebaat door Poolse nakomelingen

De Poolse inbreng in het project kan niet geminimaliseerd worden. Bronia Magiera, een Poolse die al 23 jaar in Roeselare woont, is de voorzitter van de vzw Pools Memorandum, die de Poolse gemeenschap in Roeselare vertegenwoordigt en die ook mee verantwoordelijk zal zijn voor de uitbating van het museum. “Na de Tweede wereldoorlog konden de Poolse soldaten niet terug naar hun land dat na de oorlog onder het communistisch regime viel. Velen onder hen zijn in Roeselare blijven hangen. Hun nakomelingen zien dit project als een belangrijke erkenning door de stad." 

Meest gelezen