Jasper Jacobs

Staalreus ArcelorMittal verwarmt binnenkort het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate

De Gentse staalreus ArcelorMittal verwarmt binnenkort het psychiatrisch centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate. Het bedrijf zal het overschot aan warmte rechtstreeks in een warmtenet pompen. "Het is de bedoeling dat onze gewone stookketel binnenkort overbodig wordt, en dat we enkel via de waterleiding onze instelling kunnen verwarmen" zegt facilitair manager van Sint-Jan-Baptist Dirk Smeijers. 

Het is de bedoeling dat Sint-Jan-Baptist op termijn hun hele site, waar nu 400 patiënten verblijven, zal verwarmen met de warmte die ArcelorMittal te veel heeft. Die restwarmte wordt uit de productieprocessen van staal opwarmen en afkoelen gehaald. "In de stappen daartussen is er bijzonder veel restwarmte, warmte tussen 70 en 120 graden. Dat is te laag om grote processen bij ons mee aan te sturen, maar is perfect voor een warmtenet", verklaart CEO Manfred van Lierberghe van ArcelorMittal Belgium in een interview met Bond Beter Leefmilieu.

CO₂-neutraal

"Ik denk dat iedereen ambieert om de aarde CO₂-neutraal te krijgen. Wij hebben warmte nodig hebben en zij hebben er te veel. Daarom is er gemeentelijk en provinciaal gekeken naar een oplossing." zegt facilitair manager Dirk Smeijers van het psychiatrisch centrum. Dat de restwarmte eerst naar het psychiatrisch centrum gaat is een logische, maar toevallige zet. "Er werd bestudeerd op welke manier de warmte het meest efficiënt ingezet kon worden. Hun stookplaats komt uit op ons centrum. Wij zitten dus geografisch op de beste plaats om het warmteoverschot op te vangen."

Het is niet zo dat wij een speciale aanvraag hebben ingediend. Wij hebben een geografisch geluk

Dirk Smeijers

Grote toekomstplannen

Het psychiatrisch centrum is niet het enige die van het warmtenet zal kunnen profiteren.  Met het overschot aan warmte willen ze in totaal zo’n 34.000 gezinnen van stroom kunnen voorzien.  Die enorme hoeveelheid ‘groene’ restwarmte gaat eerst richting de gemeente Zelzate. "Er zijn plannen om ook nog andere warmwaterleveranciers aan te sluiten op het netwerk."

Wanneer Sint-Jan-Baptist alle gasketels en boilers precies zal kunnen uitschakelen, hangt af van verschillende factoren. "ArcelorMittal zoekt nu naar partners om het water te kunnen verdelen binnen de gemeente. Het netwerk om alles mogelijk te maken moet nog gebouwd worden." zegt Dirk Smeijers. 

Meest gelezen