Fotografe Raïs De Weirdt

Raïs De Weirdt uit Nazareth wint als eerste Belg European Young Photographer Award: "Mijn hart sprong uit mijn borstkas"

Raïs De Weirdt uit Nazareth ontving deze week de European Young Photographer Award, een prijs voor jonge fotografen. Deze prestigieuze award werd uitgereikt door de Federation of European Photographers (FEP). Het is de allereerste keer dat een Belg met deze prijs naar huis gaat. “Mijn hart sprong uit mijn borstkas toen ik het nieuws vernam”, reageert de fotografe.

De European Young Photographer Award wordt elk jaar uitgereikt. Het is de meest begeerde fotografieprijs van Europa. Voor het eerst heeft een Belgische fotografe hem in de wacht gesleept. “Het is een hele eer voor België. Daar doen we het uiteindelijk voor”, zegt  huwelijksfotografe Raïs De Weirdt.  29 juryleden kozen haar werk uit meer dan 300 inzendingen uit 25 verschillende Europese landen. Voor het tweede jaar op rij moest de prijsuitreiking in Rome door corona plaatsmaken voor een online ceremonie.

Tastbare herinnering

De Weirdt won met “Testimonies through time”.  De reeks van tien huwelijksfoto’s legt de vreugde vast die mensen op zo’n dag delen. “Foto’s zijn de enige tastbare herinnering aan die mooie dag”, verklaart de fotografe. Mede door deze uitleg kon ze de jury overtuigen. Huwelijksfotografen hebben geen gemakkelijke tijden gekend. De coronacrisis heeft een stokje gestoken voor vele huwelijken. "Deze award voelt als een extra beloning na zo’n jaar”.

Deze award voelt als een extra beloning na zo’n jaar
fotografe Raïs De Weirdt

Het is niet de eerste keer dat De Weirdt in de prijzen valt met haar huwelijksfoto’s. Onder andere op de FEP European Professional Photographer Awards en de World Photography Cup kreeg de fotografe al erkenning voor haar werk.

Meest gelezen