Deelnemers aan een "free fight". De gezichten zijn door de deelnemers zelf onherkenbaar gemaakt.

66 voetbalsupporters van Antwerp krijgen werkstraffen en celstraffen voor "free fights", ook fotograaf veroordeeld 

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft 56 voetbalsupporters van eersteklasser Antwerp en 10 supporters van de Nederlandse club Willem II veroordeeld wegens het opzetten van zogenoemde "free fights", georganiseerde vechtpartijen tegen fans van andere voetbalclubs. Sommige veroordeelden kregen een werkstraf, anderen celstraffen (al dan niet met uitstel). Ook een internationaal geprezen fotograaf die foto's maakte van de vechtpartijen werd veroordeeld.

De zaak kwam aan het licht in de zomer van 2017, toen Antwerp-hooligans een bus met Beerschot-supporters aanvielen in Mortsel. Tijdens het onderzoek naar dat incident ontdekte de politie allerlei filmpjes van georganiseerde vechtpartijen op de gsm's van de hooligans.

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Daaruit bleek dat leden van de harde supporterskern van Antwerp in het geheim afspraken met rivaliserende hooligans om op afgelegen plaatsen te vechten. Bij die gevechten neemt in principe een gelijk aantal hooligans het tegen elkaar op tijdens een vooraf afgesproken tijdsduur.

Openbare orde

Alle 66 mensen die het parket vervolgde wegens slagen en verwondingen, zijn nu veroordeeld door de correctionele rechtbank van Antwerpen. Het gaat om 56 supporters van eersteklasser Antwerp en 10 supporters van de Nederlandse eredivisieclub Willem II uit Tilburg, in het zuiden van Nederland vlak bij de provincie Antwerpen. Volgens het parket ging het duidelijk om strafbare feiten, ook al deden alle deelnemers van die "free fights" er vrijwillig aan mee. De rechtbank volgde die redenering. De veroordeelden brachten de openbare veiligheid in het gevaar maar ook elkaars gezondheid, is het oordeel. "Sommige beklaagden zeiden dat er regels waren, maar die werden niet altijd nageleefd, en er werden ook minderjarigen geronseld om mee te doen (...) Het was ook altijd op publiek domein, dus toevallige passanten konden toeschouwer worden buiten hun wil om", aldus persrechter Wendy Verhaegen.

Blijkbaar mag je wel boksen in een boksring, maar niet in een bos. Dit is een gevaarlijk vonnis.

Omar Souidi

Ook fotograaf veroordeeld

Afhankelijk van hun rol in de vechtpartijen en hun bekendheid bij justitie kregen de veroordeelden werkstraffen van 80 tot 180 uur of celstraffen tot 2 jaar, soms (deels) met uitstel. Sommigen kregen opschorting van straf.

Ook de Belgische fotograaf Sebastian Steveniers werd veroordeeld. Hij kreeg 18 maanden cel met uitstel. Steveniers kreeg als eerste toegang tot de besloten kring van de vechters en kon twee jaar lang de gevechten fotograferen. Hij maakte er een omstreden fototentoonstelling van. De rechter hechtte echter geen geloof aan de argumenten van de fotograaf dat hij een gewone neutrale toeschouwer was. Zijn advocaat, Omar Souidi, gaat in beroep. 

De regels werden niet nageleefd en er werden ook minderjarigen geronseld

Persrechter Wendy Verhaegen

"Dit is een gevaarlijke uitspraak dat de rechten en vrijheden van mensen beknot, het gaat in tegen het zelfbeschikkingsrecht", reageert Souidi verontwaardigd op het vonnis waarin alle 66 beklaagden worden veroordeeld. "Blijkbaar als mensen met elkaar vechten in een boksring mag het wel, en in een bos niet (...) Dit is ook niet heel anders dan bepaalde SM-praktijken waar soms ook mensen gewond bij geraken (...) Als je de redenering volgt, denk ik dat rugbywedstrijden ook afgeschaft moeten worden in het kader van de gezondheid (...) Met deze uitspraak is een grens verlegd over het zelfbeschikkingsrecht, waarvan we ons moeten afvragen of we dat wel willen", redeneert hij. De broer van de gerenommeerde fotograaf kreeg een van de zwaarste straffen: 20 maanden effectief. Hij gaf toe dat hij meevocht in de free fights. 

In de toekomst is er nog een soortgelijk proces gepland tegen een twintigtal supporters van voetbalclub Beerschot. Ook de harde supporterskernen van andere voetbalclubs in binnen- en buitenland nemen deel aan zulke "free fights", blijkt uit foto's op gespecialiseerde Facebookpagina's.

Meest gelezen