Isopix

Gentse kinderverzorgers en kleuterleiders kunnen op nieuwe reservelijst voor overgebleven vaccins 

In Gent kunnen nu ook kinderverzorgers en kleuterleiders zich op een reservelijst zetten om overgebleven vaccins te krijgen. De vraag binnen de sector is groot, en zo raken vaccins niet verloren. De stad wil hen de kans geven om zo sneller gevaccineerd te zijn.

Op het einde van een vaccinatiedag zijn er soms vaccins over. Om die niet verloren te laten gaan is er de Qvax-lijst,  een reservelijst waar mensen zich op kunnen laten zetten in de hoop sneller een vaccin te kunnen halen. Gent legt nu een nieuwe reservelijst aan, die los staat van deze Qvax-lijst, speciaal voor mensen die in kleuterscholen en kinderdagverblijven werken.

Restvaccins

In Gent blijft op het einde van de dag meestal maar een kleine hoeveelheid vaccins over. Die waren tot nog toe voorbehouden voor mensen van de politie en de brandweer. De meesten van hen zijn ondertussen gevaccineerd.  Maar nu heeft de stad besloten om deze 'restvaccins' ook aan te bieden aan kinderverzorg(st)ers en kleuterleid(st)ers.

Afstand houden bij kleine kinderen is onmogelijk
Schepen Rudi Coddens (Vooruit)

De vraag binnen die sector bestaat al langer, zegt schepen Rudi Coddens (Vooruit): "Het is heel belangrijk dat zij ook de kans krijgen, want afstand houden bij kleine kinderen is onmogelijk." Een lokaal bestuur beslist zelf aan wie het de voorkeur geeft om resterende vaccins te geven, de stad vindt dat het nu aan de beurt is aan mensen binnen die sector. "We hebben gekozen voor deze groep. Als er restjes zijn, dan kunnen zij versneld opgeroepen worden."

Honderden mensen

Voor de stad Gent gaat het over een grote groep mensen, zegt de schepen: "Er zijn heel veel scholen bij ons, het gaat over honderden mensen." Die moeten, als ze opgeroepen worden, wel snel kunnen komen: "Ze moeten de mogelijkheid hebben om dat te doen natuurlijk. Op het einde van de dag, wanneer er vaccins over zijn, zullen die in spoed worden opgeroepen."

Het is belangrijk dat overgebleven vaccins gebruikt worden: "Die kunnen niet terug in de diepvries gestoken worden", zegt Coddens. "Nu kunnen mensen binnen die sector dus ook de kans krijgen om enkele weken vroeger gevaccineerd te worden."

Qvax? Nieuwe lijst?

"De Qvax-lijst is voor wanneer er overdag tijdssloten overblijven, tijdstippen die niet zijn ingevuld. Of wanneer er gezien wordt dat er sloten openstaan de volgende dag, dan worden mensen op die lijst opgeroepen. De nieuwe reservelijst werkt anders: "Als we op het einde van een vaccinatiedag merken dat er toch vaccins over zijn, dan worden de mensen op de nieuwe reservelijst opgeroepen."

Meest gelezen