Partij Vooruit in Halle wil hervorming inschrijvingssysteem secundair onderwijs: "Kinderen moeten tot anderhalf uur pendelen"

In Halle wil de partij Vooruit een hervorming van het inschrijvingssysteem voor het secundair onderwijs. De partij lanceert die oproep nadat 55 kinderen in Halle te horen kregen dat ze voorlopig niet naar een school van hun keuze kunnen gaan.

Nu is het zo dat leerlingen die naar het secundair onderwijs gaan, de scholen van hun keuze kunnen aangeven op een centraal aanmeldingssysteem. Maar in Halle kregen 55 leerlingen uit de stad zelf te horen dat ze niet naar een school in Halle kunnen. Vaak moeten die leerlingen dan naar een school die een eind van huis ligt. En daarom vraagt de partij Vooruit om de factor "nabijheid" te laten meespelen bij de schoolkeuze. 

"Het lijkt ons volledig onlogisch dat kinderen uit Halle tot anderhalf uur moeten gaan pendelen met de bus, terwijl er een school op enkele honderden meters, maximum een kilometer van hun huis ligt", zegt Bertrand Demiddeleer van Vooruit Halle. "En dat terwijl er kinderen vanuit een andere gemeente, zelfs vanuit Brussel waar er nochtans ook scholen zijn, naar Halle komen. Daar is op zich niks mis mee, maar dat gaat wel ten koste van de kinderen hier uit de eigen streek."

De partij gaat het probleem nu aankaarten bij minister van onderwijs Weyts. Ondertussen zijn ook de ouders met een petitie begonnen.

Meest gelezen