In Maasmechelen werd gevaccineerd met J&J-vaccin vandaag: "Ik weet niet of ik het moet laten zetten", zegt 18-jarige

Ons land gaat mensen onder de 41 jaar voorlopig niet meer vaccineren met het vaccin van Johnson en Johnson. Aanleiding is het overlijden van een buitenlandse vrouw in ons land, die met het Johnson-vaccin was ingeënt. In het vaccinatiecentrum in Maasmechelen werd vandaag gevaccineerd met Johnson & Johnson, ook bij jongere mensen. En die moesten zelf beslissen of ze het vaccin nog wilden laten zetten of niet. 

"In het vaccinatiecentrum in Maasmechelen was er vandaag veel onduidelijkheid", zegt verantwoordelijke Eric Eurlings. "Men heeft beslist om het vaccin van Johnson en Johnson enkel nog toe te dienen aan mensen boven de 41 jaar, maar men is vergeten om richtlijnen te geven aan de centra die het vaccin aan het toedienen waren. We zijn dan in overleg gegaan met de dokters die hier aanwezig waren, en we hebben beslist om de mensen uit te leggen wat kan en niet kan. Ze mogen dus zelf beslissen of ze het vaccin laten zetten of niet."

Ik ben nog aan het twijfelen, ik ben ook heel bang

We stellen vast dat veel jongeren de spuit wel laten zetten", gaat Eurlings verder. "Sommige jongeren bellen naar hun ouders en vragen wat ze moeten doen, anderen bellen naar hun huisarts. Maar het is opnieuw heel verwarrend."

Chiara is 18 jaar en weet niet wat ze moet doen: "Ik ben nog aan het twijfelen, ik ben ook erg bang. Mijn mama zegt dat ik het wel moet doen omdat ze in Nederland het wel nog blijven zetten." Diego (19) is wel zeker van zijn stuk: "Ik heb geen schrik van het vaccin, ik laat het gewoon zetten. Die persoon die overleden is, zal wel iets gehad hebben op voorhand. Het is ook maar 1 persoon op de zovelen."

Callcenter extra belast

Al bij al verliep de vaccinatieprocedure vandaag nog vlot in Maasmechelen. "Dat hadden we niet verwacht", zegt Eurlings. "Enkelen gaan naar huis en willen geen vaccin, maar eigenlijk valt dat aantal nog mee. Het callcenter is ook extra belast, maar we kunnen de vragen nog aan."

Meest gelezen