Klaas De Buysser

BEKIJK - Jacques Vermeire wordt 70: 7 legendarische momenten uit zijn carrière

Rasentertainer Jacques Vermeire mag vandaag 70 kaarsjes uitblazen. De jongste generatie kent hem waarschijnlijk vooral als DDT uit "F.C. De Kampioenen" of zelfs als TikTok-fenomeen op de TikTok van zijn dochter Julie, maar smoelentrekker Vermeire kon al heel wat iconische tv-programma's en zaaloptredens op zijn naam schrijven. VRT NWS dook in het archief: van uitverkochte zaalshows tot het nostalgische "Meester, hij begint weer!".

Frontman Kabiaar

Jacques Vermeire wordt bekend als frontman van verschillende muziekgroepen. Met een van zijn bands, "Kabiaar", strikt hij enkele BRT-optredens. Het grote succes blijft uit. In het Eén-programma "Het Huis" met Eric Goens biechtte Vermeire vorig jaar nog op dat een succesvolle carrière als zanger altijd een droom is gebleven.

Bekijk hier de videoclip van het nummer "The girl I know" (1980) van Vermeires band "Kabiaar", en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Later gooit Vermeire het over een andere boeg: hij wordt cabaretier. Als solo-artiest palmt hij het publiek in met zijn muzikale optredens. Het lied "Avoir" wordt een hit: Vermeire laat doodserieus de volledige vervoeging van het Franse werkwoord "avoir" als een Frans chanson klinken. 

Bekijk hier een versie van het Franse lied "Avoir" gezongen door zijn alter ego "Jean-Louis Mec" (1987), en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

"Meester, hij begint weer"

Vermeire blijkt naast zingen ook een ander talent te bezitten: de gekste bekken trekken. Zijn live-optredens maken veel indruk, én hij verschijnt voor het eerst in "Meester, hij begint weer!", een populaire BRT-serie met in de hoofdrol Frank Dingenen als meester André Buys. Het komisch programma lanceert onder meer ook de carrières van Sien Eggers, Bart De Pauw en Danny Timmermans.

Bekijk hier een fragment uit "Meester, hij begint weer!" (1988), en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Zijn rol in "Meester, hij begint weer!" wordt erg gewaardeerd. En ook met andere typetjes in de hilarische sketches van het BRT-programma "Oei, Jacques" maakt Vermeire zijn naam. Hij verschijnt in 1992 daarnaast als vast panellid in het BRT-spelprogramma "De drie wijzen". Vermeire is dan niet meer weg te denken uit het Vlaamse televisielandschap. Ondertussen scoort hij ook op het witte doek met de Vlaamse kaskraker "Max" (1994). 

Bekijk hier twee sketches uit "Oei, Jacques" (1991), met toenmalige collega's van "F.C. De Kampioenen" An Swartenbroekx en Loes Van den Heuvel, en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Vermeire & Verschueren

Fans kunnen niet enkel in hun eigen huiskamer lachen met Vermeires grappen en grollen, ze kunnen ook in het theater gaan kijken naar zijn zaalshows. Want tijdens die succesvolle jaren op televisie staat hij daarnaast ook al die tijd op de planken.

Bij die cabaretoptredens in de zaal wordt de legendarische samenwerking tussen Jacques Vermeire en Luc Verschueren trouwens geboren. 

Verschueren blijkt de ideale aangever te zijn die alle groteske typetjes van Vermeire nog komischer doet uitkomen. Het verbond tussen de twee werd recent weer opgevist voor Vermeires nieuwste zaalshow "7 tot 77". 

Bekijk hier een live sketch uit een zaalshow in 1997 van Vermeire en Verschueren, en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Dimitri "Zal 't gaan, ja!" De Tremmerie

In 1990 neemt Vermeire de rol van de knullige garagist Dimitri De Tremmerie (DDT) aan in de reeks "F.C. De Kampioenen". Dat dat programma ooit erfgoed zou worden, had Vermeire nooit kunnen vermoeden, integendeel: "Ik vond meedoen aan F.C De Kampioenen een groot risico voor mijn toenmalige carrière", stelt hij in een interview in het programma "Het Huis". 

Dimitri groeit uit tot de stuntelige "vijand" van de voetbalploeg "F.C. De Kampioenen" en laat nooit een gelegenheid liggen om zo hard mogelijk: "Zal 't gaan, ja! Pottenstampers!" te schreeuwen. Vermeire verlaat in 1998 het programma om de overstap te maken van de VRT naar de commerciële zender VTM. De scenarioschrijvers laten het personage DDT daarom in de gevangenis terechtkomen. 

Bekijk hier Dimitri De Tremmerie in de aflevering "Radiosterren" van F.C. De Kampioenen (1993), en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Maar na een lange gevangenisstraf weet DDT te ontsnappen. Hij trekt meteen terug naar zijn garage dicht bij het voetbalveld van De Kampioenen. Die kortstondige comeback van Jacques Vermeire in de aflevering "DDT ontsnapt" levert de beste episode aller tijden op, volgens een pop poll van Eén. 

De man van één miljard

In 1998 wordt Vermeire dus een VTM-gezicht. Zijn overstap naar VTM gaat gepaard met een grote controverse rond de beruchte "man van één miljard". Dat zou namelijk de som zijn - in Belgische frank, weliswaar - die VTM vrijmaakt om Vermeire te strikken. (Dat bedrag ging dan wel om een totaalpakket van programma's waarvan er uiteindelijk een deel nooit gemaakt zijn.)

Bekijk hier een terugblik in het Eén-programma "De rode loper" rond de controverse in 1997 toen Vermeire zijn overstap aankondigde, en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Hij zoekt het in zijn prille carrière bij VTM niet te ver: opnieuw speelt hij een gierige garagist, deze keer in het komische programma "Verschoten & zoon". Hij krijgt ook zijn eigen televisieprogramma's: "De Jacques Vermeire show" en "Vermeire explosion". Later presenteert hij vier seizoenen van het populaire dansprogramma "Sterren op de dansvloer".

Buurman Marcel van K3

De kleinsten kennen Vermeire ook uit de wereld van Studio 100. Vermeire speelt namelijk het witte konijn in de K3-Musical "Alice in Wonderland", toen nog met Kristel Verbeke, Karen Damen en Josje Huisman.

Christophe Ketels / COMPAGNIE GAGARINE

Daarna trekt hij samen met de K3tjes naar de studio van vtmKzoom voor de sitcom "Hallo K3!". Zijn personage "buurman Marcel" wordt nog enkele keren gerecycleerd voor verschillende K3-series en -films, zoals "K3 bengeltjes", "K3 dierenhotel", "K3 lovecruise" en de meest recente film "Dans van de farao". 

Bekijk een interview met K3 over de samenwerking met Vermeire (2010), en lees daaronder verder: 

Videospeler inladen...

Vermeire & Vermeire

Sinds kort is Jacques Vermeires dochter Julie Vermeire ook niet meer uit het Vlaamse medialandschap weg te denken. Vader en dochter vormen een komisch duo, niet enkel tijdens televisieoptredens, maar ook op sociale media. Vader Vermeire duikt namelijk wel eens naast Julie op in haar populaire TikTok-filmpjes. 

Bekijk hier een TikTok van Julie Vermeire waarin blijkt dat haar vaders conditie op 70 jaar nog goed zit, en lees daaronder verder:

Vanmorgen verraste Julie haar vader met een versie van "Denk aan mij" van zijn vroegere band "Kabiaar", samen met zanger Metejoor bij "De Madammen" op Radio 2. Ook andere gasten, zoals Luc Verschueren en collega Jaak Van Assche, kwamen langs om Jacques in de bloemetjes te zetten. 

Bekijk hier de versie van "Denk aan mij" van Julie Vermeire en Metejoor voor Radio 2, de tekst loopt daaronder verder: 

Vanaf deze zomer zal het oerduo Vermeire en Verschueren opnieuw op het podium staan met de zaalshow "Van 7 tot 77". In afwachting daarvan én ter ere van Vermeires verjaardag is er op zondag 30 mei op Eén een terugblik op zijn oeuvre met de special "Jacques 70". 

Meest gelezen