Waar blijven vaccins van Johnson & Johnson? Anders halen we streefdatum van 11 juli niet

Waar blijven de coronavaccins van Johnson & Johnson? Op dit moment is er nog geen zicht op de leveringen van juni. Als daar niet snel verandering in komt, komt de beloofde datum van 11 juli in gevaar. Maar wat is er eigenlijk aan de hand? "Een kwaliteitsprobleem in een van de Amerikaanse fabrieken", duidt Noël Wathion, de nummer twee van het Europees Geneesmiddelenagentschap. 

Elf juli elke 18-plusser een eerste prik. Dat is het mantra dat Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) al weken en maanden herhaalt. Maar om die belofte na te komen, rekent ons land op het vaccin van Johnson & Johnson. Net over dat vaccin – of liever de levering ervan – groeit de bezorgdheid. 

“De komende weken is er nog geen majeur probleem, maar de eerste weken van juni zouden de grote leveringen echt moeten komen”, klonk het afgelopen weekend bij de Taskforce Vaccinatie. “Alles wijst op een tijdelijk probleem, maar de bezorgdheid neemt week na week toe.”

In cijfers: ons land heeft voor het tweede kwartaal dit jaar - van april tot en met juni - 1,4 miljoen vaccins van Johnson en Johnson besteld. Evenveel mensen zouden daar dan mee gevaccineerd kunnen worden, want van dat vaccin heb je maar één prikje nodig. Tot nu toe zijn er in ons land nog maar 143.000 vaccins geleverd, een tiende dus. Volgens Wouter Beke is er wel een marge om de datum van 11 juli te halen, ons land zou daarvoor rekenen op "slechts" 513.000 vaccins van Johnson & Johnson. 

Eenzelfde geluid bij Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) gisteren in de commissie. “We hebben enkel zicht op de leveringen van deze week, en hebben nog helemaal geen zicht op juni. Dat baart ons in toenemende mate zorgen.” Want, zo zegt hij, "die leveringen zijn absoluut noodzakelijk om die vooropgestelde datum van 11 juli waar te maken". 

ROBIN UTRECHT

Maar wat is er nu eigenlijk aan de hand met dat Johnson & Johnson-vaccin? Waarom kunnen ze niet leveren? 

Het heeft allemaal te maken met een kwaliteitsprobleem in een van de fabrieken in de Verenigde Staten. "Er is daar een kruiscontaminatie met een ander vaccin gebeurd", vertelt Noël Wathion, vicedirecteur van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) in "De ochtend". "Men heeft dat gezien in één bepaald lot, dat voor alle duidelijkheid niet verdeeld is in de Europese Unie. Nu moeten alle andere loten nagekeken worden, door de FDA (het Amerikaanse Geneesmiddelenagentschap, red.). Pas wanneer hun rapport klaar is, kunnen we hier een beslissing nemen. Op dit ogenblik is alles geblokkeerd."

Beluister hier het gesprek met Wathion in "De ochtend": 

Wathion hoopt dat het rapport van de Verenigde Staten eind deze week op tafel ligt. "Alvorens de loten in de handel worden gebracht, is er een robuust systeem van hertesten, om er zeker van te zijn dat wát we inenten veilig is. Het zal aan België en Nederland zijn om te beslissen welke loten kunnen worden vrijgegeven en welke niet. Naar de toekomst toe, zal de fabricage overigens niet meer in de Verenigde Staten gebeuren, maar in Leiden."

In Beerse liggen intussen zo'n 2,4 miljoen dosissen te wachten - en dat is alleen nog maar de levering voor mei. In totaal wachten 30 miljoen dosissen op een go. 

Zonder Johnson & Johnson zullen we tegen 11 juli een vaccinatiegraad van 85 procent hebben

Wouter Beke

Het is dus momenteel nog koffiedik kijken of we 11 juli zullen halen of niet. "Zonder Johnson & Johnson zullen we tegen 11 juli een vaccinatiegraad van 85 procent hebben", verklaart Beke nog. "Dat is goed, maar dat is niet de volledige 100 procent." Beke heeft ook al eens voorzichtig naar alternatieven gekeken: "AstraZeneca is geen optie, door de leeftijdsgrens, dus dan zouden we moeten rekenen op Pfizer. Dat betekent dat er dan een miljoen extra vaccins van Pfizer nodig zijn, want daar heb je twee prikjes van nodig. Die zijn op dit moment niet voorzien. Dus ja, Johnson & Johnson speelt een belangrijke rol", concludeert Beke. Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

Meest gelezen