Snoeiharde kritiek van Britse ex-topadviseur Cummings op corona-aanpak: "Verenigd Koninkrijk heeft compleet gefaald"

In het Verenigd Koninkrijk heeft Dominic Cummings, voormalig topadviseur van de Britse premier Boris Johnson, ernstige kritiek geuit op het coronabeleid van de regering. Vooral de reactie van de regering bij de start van de pandemie vond Cummings ondermaats. "De westerse wereld, waaronder het Verenigd Koninkrijk heeft compleet gefaald om de rook te zien en de alarmbellen te horen afgaan", zei Cummings. Premier Johnson ontkent de beschuldigingen van Cummings. 

De voormalige adviseur van de Britse premier Boris Johnson, Dominic Cummings, was erg scherp voor de Britse regering. Hij zei onder meer dat sommige ministers en functionarissen op vakantie gingen bij de start van de coronapandemie. Cummings verscheen vandaag voor een parlementaire commissie die een onderzoek voert naar de Britse aanpak van coronapandemie.
 
Cummings was tot november de rechterhand van premier Johnson. Maar nadat hij uit die functie werd gezet, is hij een van de grootste criticasters geworden van Johnson en de manier waarop de Britse regering de coronacrisis heeft aangepakt. 

“In februari opereerde de regering op geen enkele manier, in welke vorm dan ook, in oorlogsmodus. Veel mensen waren letterlijk aan het skiën", zei Cummings. "De waarheid is dat hoge ministers, hoge ambtenaren, senior adviseurs zoals ik, rampzalig tekortschoten volgens de normen die het publiek mocht verwachten van de regering in een crisis als deze", vervolgde de man. "Toen de bevolking ons ​​het meest nodig had, faalde de regering". Hij voegde eraan toe dat mensen daardoor "onnodig stierven".

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Niet gevaarlijker dan varkenspest"

Cummings zei ook dat de premier aan de start van de pandemie de ernst van de situatie niet inzag. “Het echte gevaar is niet de ziekte, het zijn de maatregelen die we nemen tegen die ziekte en de economische destructie die het zal aanrichten”, dat zou premier Johnson gezegd hebben volgens Cummings. Hij zei ook dat de premier corona niet gevaarlijker vond dan de varkenspest.  

Bekijk de beelden en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Het was "volstrekt krankzinnig" dat Johnson premier was, terwijl er heel veel mensen waren die beter leiding hadden kunnen geven, haalde Cummings nog uit naar zijn voormalige werkgever. Cummings erkende dat het ook "volstrekt krankzinnig" is dat hij topadviseur was. 

Op Twitter schreef Cummings eerder:  “Als we de juiste voorbereidingen hadden gehad + bekwame leiders, hadden we waarschijnlijk lockdown één vermeden en absoluut  geen lockdowns twee en drie nodig gehad.”

Verder beschuldigde Cummings de regering ervan dat ze veel te lang heeft vastgehouden aan het idee van groepsimmuniteit. Het virus kon zich daardoor verder onder de bevolking verspreiden totdat er niets anders nog mogelijk was dan "draconische maatregelen" nemen, klonk het nog. Maar de regering ontkent deze uitspraken en weerlegt dat “groepsimmuniteit” een beleidsmaatregel was.  

Reactie premier Johnson

Premier Johnson mocht na Cummings voor de commissie verschijnen en verdedigde zich. Hij deed de beschuldigingen van zijn voormalige topadviseur af als onwaar. De regering heeft volgens Johnson alles in het werk gesteld om levens te redden en de gezondheidsdienst te beschermen.  "Ik denk niet dat ik iemand in deze regering, op enig moment, geloofwaardig zou kunnen beschuldigen van zelfingenomenheid over de dreiging van dit virus. We hebben hard gewerkt om het verlies aan mensenlevens tot een minimum te beperken."

 De premier beklemtoonde ook dat "geen enkele beslissing over de bestrijding van het virus eenvoudig is geweest" en dat "een lockdown afkondigen traumatisch voor een land kan zijn.  Cummings beweerde tijdens zijn betoog ook dat Johnson gezondheidsminister Matt Hancock wilde ontslaan op het hoogtepunt van de crisis. Maar volgens de premier heeft hij Hancock nooit willen ontslaan. 

De woordvoerder van de premier voegde achteraf nog toe dat men Johnson moet beoordelen aan de hand van zijn daden van het afgelopen jaar, niet op basis van de beschuldigingen van Cummings.

(Lees verder onder de foto)

De Britse premier Boris Johnson

Cummings overtrad zelf de lockdownmaatregelen

Cummings kwam als topadviseur ook zelf in opspraak omdat hij de lockdownmaatregelen van de regering twee keer had geschonden. Eén keer was hij met zijn vrouw en kind bijna 400 kilometer van huis gereden naar zijn ouders, de andere keer was hij naar een kasteel dichterbij gegaan. Na onderzoek zei de politie dat hij “een lichte inbreuk" had begaan.

De 49-jarige Cummings was een van de invloedrijkste Conservatieven en een architect voor het brexitreferendum van 2016 en daarmee het vertrek van het land uit de Europese Unie. Hij werd in de zomer van 2019 tot de belangrijkste adviseur van de premier aangesteld. Cummings zelf verdween eind vorig jaar van het politieke toneel na een machtsstrijd in Downing Street.

Hoogste aantal coronadoden in Europa

Met bijna 128.000 doden heeft het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal coronadoden in Europa. Het VK heeft de op vier na slechtste officiële coronacijfers ter wereld. 

Als reactie op de pandemie heeft het VK uiteindelijk het grootste deel van de economie stilgelegd en beleefde het een van de diepste recessies ter wereld. Maar de massale vaccinatiecampagne die in december werd opgestart, kon het aantal besmettingen en het aantal coronadoden doen afnemen. Toch erkent de regering dat er vragen kunnen gesteld worden over de aanpak van de pandemie. 

Meest gelezen