Videospeler inladen...

BEKIJK - Zandzakken tegen de zondvloed: Beaufort toont kunst aan de kust, van De Panne tot Knokke 

Hedendaagse kunst in het schitterende decor van strand en duinen om van te genieten of over na te denken: dat is het kunstparcours Beaufort. De 7e editie gaat van start in alle tien de kustgemeenten, die van ganser harte hopen op veel toeristen. Een opvallende "totempaal" vind je in Mariakerke, een toren van zandzakken trotseert daar eb en vloed, als een meetlat voor de dreigende stijging van de zeespiegel. 

Voor de zevende keer baadt de Belgische kust deze zomer in kunst, met 20 beeldhouwwerken of installaties in alle tien de kustgemeenten, gratis te bekijken in de openbare ruimte. De werken zijn creaties van binnen- en buitenlandse kunstenaars. Beaufort 21 staat uiteraard weer in het teken van de zee. Niet enkel de menselijke geschiedenis, maar de natuurlijke geschiedenis van de kust fascineerde Heidi Ballet, voor de tweede keer curator van Beaufort. 

Misschien is het tijd om de mens eens wég te denken

Met het gezicht naar zee en de rug naar de volgebouwde Belgische kust zegt Heidi Ballet: "Ik besefte dat de geschiedenis van de kust die ik ken vooral te maken heeft met wat de mens gebouwd heeft.  Misschien is het eens tijd om op een andere manier te kijken en de mens weg te denken." Als de kustburgemeesters dat maar niet horen, want die verwachten net veel volk voor dit artistieke parcours, uit het binnen- en liefst ook het buitenland.

Veel kunstwerken van Beaufort 21 gaan over de natuur die zich niet laat temmen door de menselijke hoogmoed. Over klimaatopwarming, stijgende zeespiegels en bosbranden. 

Bekijk hier de reportage van "Het journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Overspoelde zandzakken

Eén van de opvallendste kunstwerken van Italiaanse kunstenares Rosa Barba staat op het strand van Mariakerke bij Oostende. Een toren van opeengestapelde betonnen zandzakken die deels wordt overstroomd bij vloed. De kunstenares vond inspiratie bij de "steenmannetjes", de stapels keien die wandelaars soms maken. Haar monumentale toren is ook een meetlat voor de stijging van de zeespiegel.

André Baert is gids voor Beaufort en het kunstwerk van Rosa Barba is één van zijn favorieten in deze editie: "Op de 11 nagemaakte zandzakken staat een naam van een wereldstad, die binnen bepaalde tijd overstroomd zou kunnen geraken door de klimaatverandering. De grootte van de zakken komt overeen met hoeveel mensen er in die stad wonen. De volgorde  toont hoe hoog die stad ligt ten opzichte van het zeeniveau. Het is een heel ecologisch kunstwerk, waar je de kunst echt kan beleven."  

Luister naar het gesprek met Kristien Bonneure in "De Wereld Vandaag" op Radio 1:

"Touching to sea you through our extremities" van Laure Prouvost in De Panne

De kunst van Beaufort trotseert de branding, staat op het strand of de dijk en soms ook in het hinterland van de kust. Naast de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Nieuwpoort staat het werk "Pinpointing progress" van de Belgische kunstenaar Maarten Vanden Eynde

Vanden Eynde prikte antieke voorwerpen op een reusachtige naald om ze te bewaren voor toekomstige generaties,"als insecten in een museum, als getuigen van een industrieel verleden dat verdwenen is". De negen objecten worden steeds kleiner en kleiner, van bus over motorfiets en radio tot piepkleine transistor, allemaal uit Riga in Letland, toentertijd de industriële motor van de Sovjetunie. De sculptuur doet ook aan de Bremer stadsmuzikanten denken, het sprookje van de ezel, de hond, de kat en de haan die op elkaars rug klommen om groter te lijken en zich te verzetten tegen hun mishandeling.

"Pinpointing progress" van Maarten Vanden Eynde in Nieuwpoort

Verscholen in een duinbosje in Wenduine-De Haan zit "Benjamin", een kleine jongen op groot formaat van de Belgische kunstenares Maen Florin. Hij zit wat ineengedoken, met zijn ezelsoren, gesloten ogen maar open handen. "Hij heeft iets ontvankelijks," zegt de kunstenares.

Maen Florin hoopt dat bezoekers een relatie ontwikkelen met "Benjamin", die anders is. Dat mensen verbanden zien of een verhaal bedenken. Door wandelaars en zeker door kinderen wordt het beeld alvast verrast in het hart gesloten.  

De sculptuur van Maen Florin is één van acht kunstwerken die ook na de kunsttriënnale blijven staan. Zes daarvan zijn door vrouwelijke kunstenaars gemaakt. Het permanente beeldenpark aan de kust, dat nu al 30 sculpturen telt, breidt daarmee weer een stukje uit.

In totaal kost Beaufort 2,4 miljoen euro, waarvan de provincie West-Vlaanderen 1,5 miljoen betaalt; Westtoer en de kustgemeenten de rest. 

Beaufort 21 loopt tot 7 november en is gratis. Een bezoekersgids met meer uitleg, kaartjes, fiets- en wandelknooppunten en praktische info kost 1 euro.    

Meest gelezen