ROBIN UTRECHT

Leuvense N-VA wil afschaffing mondmaskerplicht in het stadscentrum 

De Leuvense N-VA pleit voor een stapsgewijze afschaffing van de mondmaskerplicht in de binnenstad. Een mondmasker dragen in openlucht heeft weinig zin, zegt de partij. Ze wil naar een systeem waarbij mensen verplicht een mondmasker bij zich hebben, maar dat alleen dragen op drukke plaatsen. 

"Nu is er een mondmaskerplicht in het centrum van Leuven. Dus ook als je 's avonds je hond uitlaat of nog wil gaan joggen, moet je een mondmasker opzetten", zegt gemeenteraadslid Zeger Debyser (N-VA). "Maar in de buitenruimte heeft dat weinig zin. En nu de besmettingscijfers erop vooruit gaan, stellen we voor dat de stad die mondmaskerplicht stapsgewijs afbouwt."

Mondmaskerplicht fietsers

"We denken in eerste instantie aan het afschaffen van de mondmaskerplicht voor de fietsers in de binnenstad", gaat Debyser verder. "En we willen naar een systeem dat het verplicht is om een mondmasker bij zich te hebben en dat de mensen zelf kunnen bepalen wanneer ze het opzetten, bijvoorbeeld als het te druk wordt in de winkelstraten of op de pleinen. Op die manier geven we de verantwoordelijkheid aan de burger."

De partij zal haar voorstel volgende maandag op tafel leggen op de Leuvense gemeenteraad.

Meest gelezen