Niele Geypens is nieuwe Limburgse meetfietser: "Ik zal ieder jaar 2.000 km Limburgse fietspaden controleren"

De Fietsersbond heeft een nieuwe meetfietser in dienst genomen want de provincie Limburg wil de komende 3 jaar, samen met de Fietsersbond, de kwaliteit van de Limburgse fietspaden in kaart brengen. Niele Geypens, de nieuwe meetfietser, zal daarvoor het hele jaar door rondrijden op een fiets met een trillingssensor, een camera en een tablet. 

Niele Geypens, de nieuwe meetfietser van de provincie Limburg, zal met zijn bijzondere fiets meer dan 40 parameters optekenen. Dat gaat van de breedte van de verschillende fietspaden over het soort afscheiding tot de verschillende ongemakken op een bepaald fietspad. De testen zijn vooral bedoeld om het functioneel fietsen te stimuleren.

Limburgers fietsen al veel maar we willen hen aansporen ook meer de fiets te nemen voor functionele verplaatsingen

Gedeputeerde Bert Lambrechts

"We willen de gemeenten advies kunnen geven over hun fietspaden, over hoe ze die het best kunnen aanleggen maar ook over hoe ze hun fietspaden kunnen onderhouden", zegt gedeputeerde Lambrechts. "Het gaat dan over functioneel fietsen, fietsen naar het werk, naar de school, voor boodschappen, ... We waren al een toeristisch zeer fietsvriendelijke provincie, maar we willen de Limburgers nu ook stimuleren om ook voor functionele verplaatsingen meer de fiets te nemen", besluit de gedeputeerde.

"Sinds maart werk ik voor de Fietsersbond", zegt de nieuwe meetfietser Niele Geypens. "En we zijn al gestart met de kwaliteit van alle fietspaden op te meten. Houthalen-Helchteren hebben we al gedaan en momenteel zijn we bezig met Peer. We meten meer dan 40 parameters. Dat gaat bijvoorbeeld over de duidelijkheid van verkeersborden, de hoeveelheid autoverkeer, ongemakken,  vuil op de weg, overhangende planten, ... Die info komt samen in een database en de provincie gaat daar een overzicht van maken zodat je voor elk fietspad een beoordeling krijgt."

Ik rij constant met een driewieler vol meetapparatuur, verzwaard met twee zandzakken om het evenwicht te kunnen bewaren

Meetfietser Niele Geypens

"In het derde wiel van mijn fiets zit een trillingssensor", vertelt Niele Geypens. "Die zal alle trillingen registreren. Er is ook een camera die om de twee seconden een beeld maakt en een laptop waar alle gegevens geregistreerd worden. Mijn driewieler is ook verzwaard met twee zandzakken om het evenwicht te kunnen bewaren."

"Het is zeker een job met een maatschappelijke waarde", gaat Geypens verder, "want iedere gewonde of dode die door betere fietspaden vermeden kan worden, is er een minder. Je moet ook fysiek in orde zijn voor deze job. Ik zal dit jaar zo'n 500 km opmeten maar moet dan zelf ook nog heel wat kilometers fietsen om mij te verplaatsen. En bovendien moet je sommige fietspaden twee keer opmeten. Ik zal op het einde van het project dus behoorlijk wat kilometers in de benen hebben zitten", lacht Geypens.

Meest gelezen