Limburgs Landschap heeft al groot deel van beoogde aankoopsom van Groene Delle opgehaald

De crowdfunding die Limburgs Landschap heeft opgezet om een deel van De Groene Delle in Lummen en Hasselt te kopen, lijkt vlot te lopen. Op dit moment is al een groot deel van de beoogde 50.000 euro ingezameld. Limburgs Landschap hoopt daarmee het gebied in de toekomst definitief te bewaren als natuurgebied.

De afgelopen  jaren was er veel te doen rond De Groene Delle, een vochtig natuurgebied langs het Albertkanaal tussen Lummen, Hasselt en Heusden-Zolder. 27 ha van het gebied was bestemd om er industriezone van te maken, voor bedrijven die het kanaal zouden gebruiken voor goederentransport. Maar het terrein was ook een waardevol natuurgebied, ook wel eens de spons van Limburg genoemd, dat in deze tijden van klimaatopwarming en uitdroging een belangrijke rol speelt voor fauna en flora in de streek. Er kwamen acties en massaal ondertekende petities om het gebied als natuurgebied te bewaren. 

Al 41.000 van de 50.000 euro

In september vorig jaar besliste Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir (N-VA) om het GRUP (Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan) stop te zetten en De Groene Delle te behouden als natuurgebied. Maar Limburgs Landschap, dat bijna 2700 ha natuur beheert in Limburg, wil het gebied ook op lange termijn beschermen. Daarom wil het die 27 ha aankopen en daarvoor doet het een beroep op het publiek. Via een crowdfunding wil Limburgs Landschap 50.000 euro inzamelen. Vandaag staat de teller al op meer dan 41.000 euro. 

Meest gelezen