Coronablog - Van Damme: "Volledig stoppen met Johnson & Johnson zou 6 tot 8 weken vertraging in campagne betekenen"

De coronacijfers blijven al 4 weken dalen. Er liggen nu nog iets meer dan 1.500 mensen in onze ziekenhuizen, van wie 531 op intensieve zorg. België heeft beslist om het Johnson & Johnson-vaccin voorlopig enkel te gebruiken voor mensen ouder dan 40. Daardoor zullen we 2 tot 4 weken vertraging oplopen in de vaccinatiecampagne, maar als ons land volledig zou stoppen met Johnson & Johnson, dan is dat dubbel zoveel. Volg de belangrijkste corona-updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Volledig stoppen met toedienen Johnson & Johnson-vaccin levert zeker 6 tot 8 weken vertraging op in de vaccinatiecampagne"

België heeft voorlopig beslist om het vaccin van Johnson & Johnson enkel nog toe te dienen aan mensen ouder dan 40 jaar. Maar moet ons land - net als Denemarken - niet overwegen om dat vaccin even volledig uit de vaccinatiecampagne te halen. Nee, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme heel duidelijk in "Terzake". 

"De voordelen zijn voor mensen vanaf 40 jaar heel duidelijk: het is een ongelofelijke meerwaarde voor de volksgezondheid, als je het vergelijkt met de risico's. We kunnen het niet toelaten dat onze hele vaccinatiecampagne enorme vertraging oploopt, door een bepaald vaccin niet meer te gebruiken. Als we volledig stoppen met Johnson & Johnson, dan verliezen we 6 tot 8 weken", zegt Van Damme.

"Vertraging in de vaccinatie, betekent meer ziektegevallen en overlijdens in die periode. Het is cruciaal om in een pandemie alle beschikbare vaccins zo goed mogelijk te gebruiken, en tegelijk de risico's voor de bevolking zo veel mogelijk te beperken. Dus "collateral damage" (nevenschade, red.) wil ik dit overlijden zeker niet noemen", zegt Van Damme. "Het is een unieke situatie: we weten dat die speciale tromboses voorkomen, we moeten ze opvolgen en zo snel mogelijk detecteren. Overlijdens vallen niet volledig te vermijden."

De beslissing om de Johnson & Johnson-vaccins voorlopig niet te gebruiken is een politieke beslissing. België heeft nu het advies gevraagd van het Europese Geneesmiddelenagentschap. "Dat zal er over 1 of 2 weken zijn", aldus Van Damme.

Bekijk hier het integrale gesprek met Pierre Van Damme:

Videospeler inladen...

Onderwijsoverleg afgelopen: mondmaskerplicht blijft voorlopig wat ze is

Op het onderwijsoverleg, tussen het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts en de verschillende spelers uit de onderwijswereld, is er voorlopig niets beslist over een eventuele versoepeling van de mondmaskerplicht. Er is geen eensgezindheid tussen de verschillende partijen over een eventuele aanpassing aan de huidige regels. Die blijven dus wat ze zijn.

Volgende week zit minister Weyts opnieuw samen met de onderwijswereld. De mondmaskerplicht zal daar opnieuw besproken worden, net als de schooluitstappen, en de zogenoemde "modaliteiten" voor een proclamatie. Dat zijn de regels die zullen gelden, en de specifieke voorwaarden waaraan die activiteit zal moeten voldoen. Er is nog geen specifiek protocol voor momenteel. Dat moet nog afgestemd worden met alle betrokken partijen.

Vanmorgen raakte wel al bekend dat de zogenoemde "proclamaties" of afstudeermomenten zullen mogen doorgaan aan het einde van dit schooljaar. Maar de manier waarop dat moet gebeuren, moet nog geconcretiseerd worden.

Meer weten over de proclamaties? Lees dit bericht:

Een van de grootste rommelmarkten van het land is geannuleerd

De brocantemarkt van Temploux, bij Namen, is voor het tweede jaar op rij geannuleerd. Dat melden de organisatoren.

Normaal zou de rommelmarkt, een van de grootste van het land, in augustus doorgaan. Maar door de coronapandemie is de editie dit jaar, net als vorig jaar, afgelast. Er is nog te veel onduidelijkheid over het organiseren van grote evenementen, klinkt het.

Een volgende editie zou wel doorgaan op 20 en 21 augustus 2022. Op vorige edities kwamen meer dan 100.000 bezoekers af.

Luchtvaartsector verwacht in 2023 terugkeer naar passagiersaantallen van voor crisis

De luchtvaartsector verwacht dat de passagiersaantallen in 2023 weer het niveau van voor de coronapandemie zullen bereiken. "De snel groeiende gevaccineerde populatie en vooruitgang op het vlak van testen, zullen de vrijheid om te vliegen doen terugkeren", aldus de topman van de internationale vereniging van luchtvaartmaatschappijen IATA, Willie Walsh. "Wanneer dat gebeurt, zullen mensen weer willen reizen."

Het coronavirus legde het vliegverkeer in het voorjaar van 2020 lam. IATA gaat ervan uit dat de passagiersaantallen van de luchtvaartmaatschappijen dit jaar zullen uitkomen op 52 procent van die in 2019. In 2022 zou dat percentage oplopen tot 88 procent, om uiteindelijk in 2023 (105 procent) iets boven het niveau van voor de pandemie uit te komen.

"De schade van de COVID-19-crisis zal nog jarenlang gevoeld worden, maar alles wijst erop dat mensen hun nood en wil om te reizen, behouden hebben", aldus IATA.

Professor Bio-ethiek: "Vaccinatie met Johnson & Johnson stopzetten, zou uitmonden in verhoogd aantal overlijdens"

Professor Bio-ethiek Veerle Provoost juicht toe dat de overheid transparant communiceert over een mogelijk oorzakelijk verband tussen het overlijden van een jonge vrouw na inenting met het vaccin van Johnson & Johnson. Provoost wijst erop dat het stopzetten van het gebruik van Johnson & Johnson veel meer overlijdens zou veroorzaken dan wanneer we door zouden gaan met het gebruik van het vaccin.

"Het gaat aan de ene kant over de gevolgen voor de vaccinatiecampagne wanneer we die volledig of gedeeltelijk opschorten. Anderzijds gaat het om de schade die we veroorzaken wanneer we doorgaan met vaccineren met het vaccin van Johnson & Johnson", zegt Provoost in "De wereld vandaag".

Voor de brede bevolking is het belangrijk dat de overheid de angst voor het vaccin wegneemt. "Het gaat niet alleen om de angst of het vertrouwen in de geneeskunde, maar ook vertrouwen in de politiek. Daarom is het belangrijk om hierover te communiceren."

"We moeten niet stoppen met het gebruik van Johnson & Johnson en AstraZeneca. We zitten volop in een crisis en we moeten werken met de middelen die we vandaag in handen hebben. Bij morele beslissingen gaat het over omgaan met onzekerheden. Het  overlijden is veroorzaakt door een heel zeldzame bijwerking, die niet opweegt tegen de voordelen die we hebben wanneer we blijven vaccineren. Er zullen niet alleen minder mensen overlijden en ook de belasting op de gezondheidszorg wordt drastisch verlaagd."  

Op 5 juni nieuwe ronde coronaversoepelingen in Nederland

De Nederlandse regering zet op 5 juni de volgende stap in het versoepelen van de coronamaatregelen. Welke maatregelen afgeschaald worden, besluit het kabinet vrijdag, zegt ontslagnemend coronaminister Hugo de Jonge. Vrijdagavond geeft het kabinet daar dan verdere toelichting over, vermoedelijk op een persconferentie.

Eerder stond 9 juni op de planning voor de volgende fase van het zogeheten openingsplan. Volgens De Jonge kan de stap al eerder worden gezet, omdat alle coronacijfers de goede kant op gaan. "Alle seinen staan op groen."

Titelvieringen zinderen na: "Trouwen en begrafenissen zijn ook emotie, waarom moet voetbal zich niet aan coronaregels houden?"

Over 2,5 week begint het EK voetbal mét de Rode Duivels. Hoe zullen we die matchen beleven? Met grote schermen, met grote groepen samen op een plein? Dat weten we nog niet, al lijken voetbalfans en –clubs zich daar niet veel van aan te trekken. Getuige de beelden van de vieringen van kampioen Club, die te veel volk in corona-onveilige omstandigheden lokten. Heel wat niet-voetballiefhebbers en voetballiefhebbers zijn boos.

Lees meer in dit artikel:

Rode Duivels krijgen Pfizer: 1 prik voor en 1 prik na EK

Vorige week kwamen de bevoegde ministers overeen om de Rode Duivels nog voor het EK een coronavaccin te geven. En dat zal gebeuren met Pfizer. De nationale ploeg en haar entourage krijgen 1 prik voor en 1 prik na het toernooi dat van 11 juni tot 11 juli loopt.

Lees meer in dit artikel:

Jambon: "Zal Overlegcomité voorstellen om hetzelfde sluitingsuur in te voeren voor binnen- en buitenruimtes van de horeca"

Vanaf 9 juni mogen de cafés en restaurants, als alles goed gaat, hun binnenruimtes weer openen. Maar die zullen zoals bekend een ander sluitingsuur krijgen dan de terrassen: horeca binnen mag openblijven tot 22 uur 's avonds, buiten mag dat tot 23.30 uur. In het Vlaams Parlement werden vandaag vragen gesteld bij die verschillende sluitingsuren.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet weten dat hij dat nogmaals zal aankaarten op het volgende Overlegcomité. "U weet dat ik de beslissing van het Overlegcomité loyaal verdedig. Maar de positie van Vlaanderen was altijd om hetzelfde sluitingsuur te nemen voor binnen en buiten en ook zo dicht mogelijk bij het uur dat het samenscholingsverbod ingaat. Ik begrijp dat meerdere fracties vragen om dat opnieuw ter sprake te brengen op het volgende Overlegcomité. Zoals steeds ben ik hierin uw boodschapper: ik zal dat opnieuw op de agenda zetten, omdat dat volgens mij een kwestie van gezond verstand is."

De cijfers blijven zakken, enkel nieuwe besmettingen geven vertekend beeld

 • Van 19 tot en met 25 mei werden elke dag gemiddeld 109 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 15 procent minder dan de week ervoor.  Het aantal ziekenhuisopnames daalt al vier weken op rij, de daling blijft ook significant.
 • Gisteren, dinsdag 25 mei, meldden de ziekenhuizen 90 opnames. 84 patiënten konden dan weer het ziekenhuis verlaten. 
 • De ziekenhuizen rapporteerden een totaal van 1.547 covidpatiënten in het ziekenhuis. Op weekbasis is het totale aantal patiënten in het ziekenhuis gedaald met 12 procent.
 • 531 covidpatiënten (-11) in vergelijking met de cijfers van gisteren) liggen op intensieve zorg, 322 (-7) hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft op weekbasis achteruitgaan. Op weekbasis is het aantal opnames op de afdelingen gedaald met 11 procent, het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 14 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 16 tot en met 22 mei overleden elke dag gemiddeld 19 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 16,4 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 24.873.
 • Tussen 16 en 22 mei werden per dag gemiddeld 2.401 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 14 procent meer dan de week ervoor. Het aantal bevestigde besmettingen stijgt voor de derde dag op rij. Dat komt doordat donderdag 13 mei, Hemelvaart, nu in de vergelijkingsweek beland is. Dat betekent dat we een "normale" week vergelijken met een week met een extra feestdag, waarop traditioneel minder mensen zich laten testen.

  Volgens statisticus Bart Mesuere (UGent) is het daardoor moeilijker om de cijfers over de weekgemiddelden bij de besmettingen te interpreteren. Je kan naar dagcijfers kijken, al zijn die meer onderhevig aan schommelingen, waarschuwt Mesuere.

  Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.050.677 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 16 en 22 mei werden dagelijks gemiddeld 49.500 tests afgenomen. Dat is 18 procent meer dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal tests is aan het stijgen, maar dat komt volgens statisticus Bart Mesuere doordat er in de héle Hemelvaartsweek opvallend minder getest is. Dat is zich nu weer wat aan het corrigeren.
 • De positiviteitsratio tussen 16 en 22 mei (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 5,4 procent (0,4 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat iets meer dan 5 op de 100 van de afgenomen testen positief waren en dat er nog veel virus in omloop is. Dat cijfer blijft wel geleidelijk dalen en dat is positief. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,87. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie. 
 • Gisteren, op dinsdag 25 mei (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hebben 4.440.698 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 48,2 procent van de volwassen bevolking. 1.764.114 van hen zijn volledig beschermd.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Polen begint loterij voor gevaccineerde mensen

Polen begint een loterij voor mensen die al ingeënt zijn tegen het coronavirus. De winnaars kunnen geldprijzen krijgen, tot 223.000 euro, of een elektrische auto winnen. De Poolse regering wil de bevolking hiermee overtuigen om zich te laten vaccineren. Tot nu hebben 18 miljoen van de 37 miljoen al één prik gekregen. Maar de vaccinatiebereidheid is te klein, zegt correspondent Marc Peirs.

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met Marc Peirs in "De ochtend":

Aanvragen voor La Boum 3 en European Manifestation for Freedom ingediend

Zaterdag wordt het mogelijk weer druk in het Ter Kamerenbos in Brussel. Zowel La Boum 3 als de European Manifestation for Freedom staan er gepland. De aanvragen voor de betogingen zijn ingediend, maar er is nog geen beslissing over de toelating, meldt het kabinet van Brussels burgemeester Philippe Close (PS). 

Op de evenementenpagina van La Boum 3 op Facebook lijkt het enthousiasme al wat getemperd, slechts een paar honderd mensen tonen interesse. De European Manifestation for Freedom kan wel rekenen op meer dan 20.000 geïnteresseerden. 

De Brusselse politie zal aanwezig zijn in het park. Burgemeester Close weigerde de vorige keren om het bos af te sluiten voor het publiek. "We hebben de aanvragen ontvangen en zijn deze aan het bekijken. Communicatie hierover volgt later", klinkt het.

De European Manifestation for Freedom verwacht ook betogers en gasten uit het buitenland. De Nederlandse coronasceptici Willem Engel en Jeroen Pols staan aangekondigd als sprekers.

30 miljoen dosissen van Johnson & Johnson wachten op een "go"

Waar blijven de coronavaccins van Johnson & Johnson? Op dit moment is er nog geen zicht op de leveringen van juni. Als daar niet snel verandering in komt, komt de beloofde datum van 11 juli in gevaar. Maar wat is er eigenlijk aan de hand? "Een kwaliteitsprobleem in een van de Amerikaanse fabrieken", duidt Noël Wathion, de nummer twee van het Europees Geneesmiddelenagentschap. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen