MaaiMeiNiet in Peer: "Geen klachten van inwoners, maar vragen waarom ergens wél gemaaid is"

De groendienst van Peer heeft in mei 4,7 ha gras bewust niet gemaaid. De stad neemt deel aan MaaiMeiNiet, een actie van Knack voor meer vrije natuur en biodiversiteit. 

Met de actie MaaiMeiNiet wil Knack mensen laten nadenken over de impact van een strak getrimd gazon op de biodiversiteit. Want door niet te maaien, verschijnen er na enkele weken bloemen tussen het gras. En de nectar van die bloemen is het eten van bijen, vlinders en andere insecten. Met andere woorden: door minder te werken in je tuin, zorg je voor meer natuur in de buurt.  

In Peer is de actie alvast een succes, vertelt Wouter Vienne van de stad. "Bijvoorbeeld hier aan de Deusterkapel hebben we niet gemaaid en hier staan nu opvallend meer bloemen." Een fietser die voorbij komt, heeft het ook al gemerkt. "Hoe meer bloemen, hoe mooier toch! Maar ik hoop wel dat ze binnenkort langs het fietspad zullen blijven maaien, want dat doet anders pijn aan mijn blote benen in de zomer." 

(Lees verder onder de foto) 

In Peer werd een derde van de grasveldjes niet gemaaid. "We hebben die locaties wel echt uitgezocht", gaat Vienne verder. "Want een voetbalveldje moet je natuurlijk wel kort houden, anders kan je het niet meer gebruiken om te voetballen. En soms hebben we de randen van het gras wel gemaaid, zodat inwoners zien dat we niet gestopt zijn om het plekje te onderhouden. Maar uiteindelijk hebben we in mei nu 4,7 hectare minder gemaaid, dus ik ben tevreden." 

Klachten?

Bij de stad kwamen voorlopig geen klachten binnen, zegt Vienne. "Nee, maar enkele mensen vroegen ons waarom er ergens wél gemaaid was." Maar ondanks de positieve reacties zal er in juni toch weer gras gemaaid worden in Peer. "Als we nog langer wachten, dan hebben we veel werk om het maaisel af te voeren. Maar we zorgen er wel voor dat niet alles overal op hetzelfde moment maaien, zodat de vlinders en bijen altijd wel ergens eten kunnen vinden."  

Meest gelezen