In Limburg kan je studeren in een kerk, een winkel en een voetbalstadion: overal zijn er blokbars

34 van de 42 Limburgse gemeenten organiseren een blokbar dit jaar. En dat soms op ongewone plaatsen, zoals in een kerk in Hoeselt, een winkelpand in het centrum van Hasselt of een voetbalstadion in Genk. Zo kunnen studenten samen blokken op een rustige plek. Ontdek hier alle blokplekjes in Limburg.

Studenten hebben elkaar en hun school het afgelopen jaar maar weinig gezien. Ondertussen beginnen de blok- en examenperiode al en dat betekent het einde van weer een schooljaar met corona. 34 van de 42 Limburgse gemeenten willen de studerende jongeren steunen en openen daarom een blokbar. Op die manier kunnen de studenten eindelijk samen studeren. 

Blokken in de Hasseltse etalages

Wie de komende weken gaat shoppen in Hasselt, wandelt misschien wel voorbij een etalage met ijverige studenten. De stad stelt twee lege winkelpanden in de TT-wijk ter beschikking als blokbar. Elke dag kunnen 60 studenten een plekje reserveren. "Het is misschien een beetje zoals in de dierentuin, maar het werkt motiverend. Mensen kunnen je bezig zien, dus dan kan je maar beter je best doen", vertelt PXL-student Frederico Oliva. 

Voor sommige studenten is een blokbar zelfs een vaste waarde geworden. "Ik ga er nu al zes jaar studeren, zowel in de winter als in de zomer", vertelt student Nele Eersels. "Het motiveert mij om andere studenten te zien studeren, want ik ben nogal snel afgeleid. Ondertussen heb ik hier ook al nieuwe vrienden gemaakt."

Wij gingen even een kijkje nemen bij de blokkende studenten in de TT-wijk in Hasselt:

Schietgebedjes in de kerk

De gemeente Hoeselt zet de deuren van de Sint-Stefanuskerk weer open voor blokkende studenten. In blokbar "Weesgeslaagd" kunnen studenten zich in alle rust en stilte voorbereiden op de examens. Er is plaats voor 11 studenten maar die moeten wel rekening houden met de eucharistievieringen en je moet een plekje reserveren. Marine is één van hen: "Ik heb het gevoel dat ik hier echt moet leren, want ik moet hier stil zijn dus dat motiveert wel. Soms komt er iemand hier een kaarsje aansteken, en dan ben ik even afgeleid maar voor de rest niet." 

Studeren met KRC Genk

In Genk wordt er ondertussen al een aantal jaar in de Luminus Arena van voetbalclub KRC Genk gestudeerd. Ook dit jaar is er weer plaats voor 100 studenten. Die kunnen er coronaproof, maar wel samen blokken voor de examens. 

Klik hieronder op de locatie en ontdek waar je samen kan studeren:

Meest gelezen