schepen Marleen Ral bij een voetweg

Steenokkerzeel wil twee voetwegen opnieuw openstellen

De gemeente Steenokkerzeel wil een paar voetwegen die niet meer toegankelijk zijn, opnieuw openstellen voor de inwoners. Als ze kunnen bewijzen dat een voetweg al jaren bestaat en dat die vaak gebruikt werd, kan die opnieuw toegankelijk gemaakt worden. De gemeente zoekt daarom getuigenissen over de voetwegen. 

In Steenokkerzeel doet het gemeentebestuur een oproep naar getuigen die ooit voetwegen hebben gebruikt die nu verdwenen zijn. In het dorp werden onlangs twee voetwegen ontoegankelijk gemaakt door eigenaars met een afsluiting. "Als er voldoende verklaringen binnenkomen dat die wegen al jarenlang gebruikt worden, kunnen ze terug opengesteld worden", zegt schepen Marleen Ral.

Golfterrein

"Het gaat om de voetweg die langs het golfterrein van Melsbroek loopt en een jaar geleden gesloten werd", vertelt de schepen. "De weg loopt over privaat terrein maar het is een weg met openbaar karakter. De andere trage weg waarvoor we een oproep willen doen, is een verbinding tussen Steenokkerzeel en Kampenhout. We willen daar opnieuw een doorsteek maken. Maar het is niet makkelijk om te onderhandelen met mensen die langs die percelen wonen, omdat zij dan opnieuw een voetweg naast hun eigendom krijgen." 

Kortste weg naar school

De gemeente wil getuigenissen verzamelen over de verdwenen voetwegen. "We zoeken dorpsgenoten die kunnen vertellen over die trage wegen", vertelt Marleen Ral. "We willen weten waarom mensen die vroeger gebruikten, bijvoorbeeld omdat het de kortste weg naar school was. Dat zullen in vele gevallen oudere mensen zijn. En hoe meer getuigenissen we hebben, hoe sterker we staan. We hopen dat onze oproep iets oplevert en dat we de wegen opnieuw kunnen openstellen."

Meest gelezen