Bernard Gillet

Tuchtonderzoek naar vroege vaccinatie van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden

Er komt een tuchtonderzoek naar Veerle Heeren, de burgemeester van Sint-Truiden die zich al in maart liet vaccineren tegen het coronavirus. Audit Vlaanderen start een forensisch onderzoek en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) geeft de opdracht aan de gouverneur van Limburg om de tuchtprocedure op te starten.

Burgemeester Veerle Heeren gaf begin deze maand op een extra gemeenteraad toe dat ze al in maart gevaccineerd werd, toen de 85-plussers aan de beurt waren. 

Heeren bekende ook dat ze de namen van 13 mensen uit haar directe omgeving had doorgegeven. Volgens de burgemeester deed ze dat om zeker geen vaccins verloren te laten gaan. 

Bekijk hier een fragment uit een verklaring die Veerle Heeren twee weken geleden aflegde op de elektronische gemeenteraad en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Oppositiepartij Vooruit diende klacht in bij de Limburgse gouverneur en Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open VLD). Daarop startte Audit Vlaanderen een vooronderzoek om na te gaan of de klacht zwaar genoeg weegt om een forensisch onderzoek op te starten.

Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft zijn volledige medewerking toegezegd aan dat forensisch onderzoek.  Medewerkers van Audit Vlaanderen kunnen alle documenten opvragen die meer duidelijkheid kunnen geven over de vroegtijdige vaccinatie.  Burgemeester Heeren heeft intussen tijdelijk een stap opzij gezet. Eerste schepen Jelle Engelbosch (N-VA) vervangt haar. 

Afzetting?

Limburgs gouverneur Jos Lantmeeters, die vorige vrijdag terugkoppelde over zijn onderzoek, krijgt tegelijk de opdracht van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) om een tuchtprocedure op te starten.

Bekijk hier de uitleg van Somers en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

De gouverneur zal een rapport van zijn tuchtonderzoek voorleggen aan de minister. Dat is ten vroegste na de publicatie van de forensische audit, zodat alle elementen mee in beschouwing kunnen worden genomen. 

Omdat Audit Vlaanderen een onafhankelijk controleorgaan is, staan daar geen wettelijke termijnen op, maar nadien zal minister Somers een beslissing nemen. De procedure kan leiden tot de afzetting van Heeren als burgemeester.

Meest gelezen