Vaccin Johnson & Johnson enkel nog voor 40-plussers na dood van buitenlandse vrouw, "streefdatum 11 juli halen we niet"

Ons land gaat voorlopig geen coronavaccins van Johnson & Johnson meer toedienen aan mensen van 40 jaar en jonger. De beslissing komt er nadat een vrouw van buitenlandse nationaliteit in ons land is overleden, nadat ze in het buitenland werd gevaccineerd met het J&J-vaccin. De vrouw was jonger dan 40. De symbolische deadline van 11 juli zal dus niet gehaald worden: het is uitgesloten dat tegen dan alle (volwassen) Vlamingen een eerste coronaprik hebben gekregen, want de campagne loopt wat vertraging op.

Eind vorige week heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten een melding binnengekregen van een patiënt die opgenomen was met ernstige trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes. Dezelfde bijwerking die ook al een aantal keer is voorgevallen bij jonge vrouwen na het vaccin van AstraZeneca. Op 21 mei zou de patiënt overleden zijn.

"Het gaat om een vrouw van buitenlandse nationaliteit, jonger dan 40 jaar, die in het buitenland gevaccineerd werd met het vaccin van Johnson & Johnson, maar die overleden is in een Belgisch ziekenhuis", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke. 

"Er is wel degelijk een verband tussen het overlijden en het vaccin. Daarom hebben we het Europees Geneesmiddelenagentschap gevraagd om de zaak verder te onderzoeken en een advies af te leveren."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wie al uitgenodigd is voor Johnson & Johnson-vaccin, en jonger dan 41 is, zal ander vaccin krijgen uit de noodstock. 

Wouter Beke, Vlaams minister van Volksgezondheid (CD&V)

"In afwachting van het advies van het EMA hebben we beslist om het vaccin van Johnson & Johnson voorlopig niet meer toe te dienen aan mensen die 40 jaar of jonger zijn", zegt Beke daarover. Maar weegt één overlijden wel op tegen de voordelen voor miljoenen mensen? Reageert België hierin niet te voorzichtig? Nee, zegt Beke. 

"Het is belangrijk dat we die afweging goed maken, want we zien de voordelen van de vaccinaties in alle cijfers. Langs de andere kant: er is maar een zeer beperkt aantal Johnson & Johnson-vaccins dat we kunnen inzetten. Dat geeft ons de tijd om extra vragen te stellen aan het Europese Geneesmiddelenagentschap, in de hoop dat ze die vragen snel beantwoorden", aldus Beke.

Wat betekent dit dan op korte termijn, "Wie al uitgenodigd was om zich te laten vaccineren met Johnson & Johnson, en nog geen 41 jaar is, zal een ander vaccin aangeboden krijgen uit de noodstock. Dat wordt een Pfizerprik", verduidelijkt Beke in "Het journaal" van 19 uur. "In de brede bevolking is de groep jonger dan 40 jaar trouwens nog niet aan de beurt, het gaat om mensen met een onderliggende aandoeningen die al uitgenodigd zijn."

Herbekijk hieronder het vooraf opgenomen gesprek met Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke uit "Het journaal" van 19 uur (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wie zal wel nog gevaccineerd worden met Johnson & Johnson?

Iedereen ouder dan 40 jaar. Daarnaast zullen ook enkele doelgroepen die minder mobiel of moeilijk bereikbaar zijn nog aan bod komen.

"Vandaag wordt het vaccin van Johnson & Johnson vooral gebruikt voor oudere mensen die thuis zijn en niet naar een vaccinatiecentrum kunnen komen. Voor hen verandert er niets", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). 

Ook voor daklozen en mensen zonder papieren blijft ons land het Johnson-vaccin inzetten. "Voor dat soort situaties is het een heel goed vaccin, omdat er maar één dosis van nodig is." De leeftijdsgrens van 41 jaar is bij deze groepen dus niet van toepassing. De taskforce vaccinatie laat ook weten dat 80 procent van de vaccins van Johnson & Johnson tot nog toe zijn toegediend aan mensen boven de 45 jaar in ons land.  

Ook het coronavaccin van AstraZeneca wordt in ons land enkel nog gebruikt bij 40-plussers. Eerder waren er ook al twee overlijdens gemeld in ons land na vaccinatie met AstraZeneca. Ook toen ging het om twee vrouwen, een veertiger en een vijftiger.

Ook in het vaccinatiecentrum van Kasterlee stonden er vandaag nog vaccinaties met het Johnson & Johnson-vaccin ingepland. "Het journaal" ging er reacties sprokkelen. (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wat met de timing?

Producent Johnson & Johnson heeft momenteel zo'n 140.000 coronavaccins geleverd aan ons land. Veel minder dan eerst beloofd. Maar daardoor is de impact op het vaccinatieschema op korte termijn vrij beperkt, laat de taskforce vaccinatie weten.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid denkt dat de eerste gevolgen zich vanaf midden volgende maand zullen laten voelen. "Momenteel zijn we in zo goed als alle vaccinatiecentra in Vlaanderen nog bezig met mensen ouder dan 40 jaar te vaccineren", zegt woordvoerder Joris Moonens. 

"We gaan de impact dus pas beginnen te voelen, wanneer we starten met het vaccineren van mensen jonger dan 41 jaar. Dat zal ergens midden juni zijn. We hadden voorzien om Johnson & Johnson bij alle leeftijden te gebruiken, dus vanaf dan gaan we toch wat vertraging oplopen", zegt Moonens.

Ik denk dat je moet rekenen op een vertraging van twee à drie weken. Dat is jammer, maar geen drama.

Frank Vandenbroucke, federaal minister van Volksgezondheid (Vooruit)

Wachten op meer leveringen

Want naast de leeftijdsgrens, zijn er ook productieproblemen met de vaccins van Johnson & Johnson. Gevolg: minder leveringen dan eerst beloofd."We hadden voor het tweede kwartaal gerekend op 1,4 miljoen vaccins van J&J. De kans dat we dat aantal effectief gaan krijgen, is bijzonder klein aan het worden", zegt minister Beke.  

"Als die leveringen er niet komen, brengt dat ons streefdoel van 11 juli wel degelijk in gevaar. We zullen tegen dan niet iedereen een eerste prik kunnen geven, we schatten het cijfer eerder op rond de 85 procent van de volwassen Vlamingen."

Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie, heeft berekend dat ons land in het beste geval tegen eind juni nog eens 760.000 dosissen zal krijgen. "Dan komen we in totaal op 900.000 dosissen in plaats van 1,4 miljoen. Ongeveer twee derde van de beloofde dosissen dus."

Maar dan moeten wel eerst de productieproblemen opgelost worden. "We horen van Johnson & Johnson dat die kwaliteitsproblemen opgelost zijn of kunnen worden", zegt Ramaekers. "Maar als die dosissen niet worden vrijgegeven, dan zullen we ook die 900.000 dosissen niet halen."

Minister Vandenbroucke blijft hoopvol dat de vertraging al bij al zal meevallen: "Ik denk dat je moet rekenen in weken. Twee weken, misschien drie weken. Dat is jammer, maar geen drama. Als mensen die een uitnodiging krijgen, zich effectief laten vaccineren, dan ben ik optimistisch dat we alle voorwaarden zullen halen om versoepelingen door te voeren."

We moeten in deze coronacrisis altijd met twee woorden blijven spreken.

Riadh Bahri, politiek journalist

"De eerder symbolische deadline van 11 juli - de Vlaamse feestdag - die zal inderdaad zeker niet gehaald worden. Niet elke volwassen Vlaming zal tegen dan een eerste prik gehad hebben", vat VRT-journalist Riadh Bahri samen. 

"De hele vaccinatiecampagne zal 2 tot 4 weken vertraging oplopen. Maar de aangekondigde versoepelingen komen niet in gevaar. Het zomerplan treedt op 1 juli in actie. Tegen dan hebben 6 op de 10 Vlamingen een eerste prik gehad, tegen eind juli is dat 7 op de 10. Die aantallen halen we normaal met sprekend gemak, maar we moeten in deze coronacrisis altijd met twee woorden blijven spreken."

Politiek journalist Riadh Bahri vat de impact samen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen