De oude boswachterswoning waarrond het hotel komt

Nieuwe plannen klaar voor renovatie kasteelpark de Merode

Er liggen nieuwe plannen op tafel voor het kasteelpark de Merode op grens tussen Herselt en Westerlo. Het kasteel en het park zijn cultureel en historisch erfgoed. Onder meer de Vlaamse regering wil er meer toeristen naartoe lokken. Maar toen de eerste plannen twee jaar geleden werden voorgesteld, waren heel wat buurtbewoners bezorgd over mogelijke drukte in Bergom en schade aan de natuur. Nu zijn de plannen aangepast en kunnen ze opnieuw ingekeken worden.

Veel mensen maakten zich twee jaar geleden zorgen over verkeersdrukte, omdat de ingang van het hotel naast de school van Bergom kwam aan het Dorpsplein. Er zal nu een nieuwe toegang komen aan de Diestsebaan naast de boswachterswoning. Daardoor zal er geen extra verkeer naar Bergomdorp komen.

Ecologisch

Het bouwproject zal ook kleiner worden met minder hotelkamers, in kleinere gebouwen in de plaats van een heel groot. Daarnaast zal er in het ontwerp meer rekening gehouden worden met de natuur. 

"De familie heeft altijd een groot hart gehad voor de natuur", zegt prins Simon de Merode. "We zullen dat hier tonen met een project dat respect heeft voor de natuur, zowel voor de biodiversiteit als wat de CO2-uitstoot betreft. Op die manier kan het zelfs een ecologische meerwaarde krijgen."

De Merode wil bijvoorbeeld alle gekapte bomen hergebruiken in de nieuwe gebouwen en er zal geen beton in de grond komen. "We zijn weer van nul gestart en we hopen dat er ook nu nog reacties komen, want dat is de bedoeling van het hele ontwikkelingsproces."

Online infomoment

Tot en met 23 juli kunnen de plannen ingekeken worden. Op dinsdag 15 juni is er ook een online informatiemoment waarop ze worden toegelicht en iedereen vragen kan stellen.

Meest gelezen