Radio 2

Politieke ruzie in Blankenberge laait verder op nu heraanleg markt is uitgesteld

In Blankenberge zou volgende maand de voorbereiding beginnen voor de heraanleg van de Grote Markt. Maar meerderheidspartij Vooruit heeft dat met hulp van Open VLD, die in de oppositie zit, kunnen uitstellen, voor onbepaalde duur. Er zouden te veel werken ineens gebeuren in Blankenberge, vinden ze. CD&V noemt het dan weer onverantwoord, "want zo lopen we heel veel subsidies mis".

In Blankenberge zijn de plannen voor de heraanleg van de Grote Markt al ver gevorderd. Het plan, dat destijds mee is goedgekeurd door de partij Vooruit, voorziet een sfeerplein met  grotere terrassen en ruim 100 plaatsen voor kortparkeren. Volgende week zouden de voorbereidende werken beginnen. Maar Vooruit heeft dat nu, samen met Open VLD, laten uitstellen. De 2 partijen vinden het geen goed idee om een nieuwe werf te creëren, terwijl de werken aan de jachthaven nog lang niet klaar zijn. Die hebben 6 maanden vertraging opgelopen. "Als we nu de markt opengooien, dan riskeren een parkeerinfarct in onze stad", zegt Björn Prasse van Open VLD, "net nu het einde van de coronacrisis in zicht is en het sociaal en economisch leven wat herneemt."

Als we de markt nu opengooien dan riskeren we een parkeerinfarct
Björn Prasse, Open VLD Blankenberge

Sandy Buysschaert, CD&V-schepen van Openbare Werken, is niet te spreken over de beslissing van Open VLD en Vooruit. "We dreigen een subsidie van 800.000 euro kwijt te spelen", zegt hij. "Ons subsidiedossier voor de aanleg van de riolering werd goedgekeurd op voorwaarde dat we  gunnen tegen eind oktober. Maar dat kunnen we nu niet meer halen, terwijl we de werken perfect hadden kunnen plannen op een manier die maar weinig invloed had op de parkeerdruk." Een politiek spelletje, noemt de schepen het nog.

Meerderheid sterk verdeeld

Een meerderheidspartij die samenwerkt met de oppositie om een project stil te leggen tegen de wil in van de andere meerderheidspartijen is best uitzonderlijk. Maar het schetst de slechte sfeer binnen het college in Blankenberge. Een tijd geleden zegden de socialisten van Vooruit het vertrouwen op in N-VA- burgemeester Daphné Dumery omdat ze te veel beslissingen zou nemen op haar eentje. De dag erna bleek er een onderzoek te lopen naar een schepen van Vooruit omdat hij mogelijk betrokken is bij prijsafspraken met stranduitbaters. De relatie tussen de socialisten en de rest van de meerderheidspartijen in Blankenberge kent sindsdien een absoluut laagtepunt. 

Meest gelezen