Riolen in Mechelen worden vernieuwd met... kousen

In Mechelen worden momenteel rioleringen vernieuwd met een nieuwe techniek. Er wordt een soort kous in de buizen getrokken. De stof wordt daarna verhard met UV-stralen. Dankzij die techniek moet er niet gegraven worden en gebeurt de renovatie veel sneller met minder hinder.

Aan de Vaartdijk in Mechelen werd de nieuwe techniek om riolen te vernieuwen gedemonstreerd. "We zijn hier bezig met UV-relining", legt Wim Noyens uit, manager van Renotec. "Dus we trekken een soort van kous in de riolen. Daarna laten we er een trein met UV-lampen doorrijden en wordt de kous uitgehard."

Twee dagen in plaats van drie weken

De bestaande buizen blijven dus liggen en er moet niet gegraven worden voor deze techniek: "Wij hebben hier twee dagen nodig om de hele lengte te renoveren. Als we hadden moeten graven, dan zou dat een drietal weken geduurd hebben. Er is nu dus ook maar twee dagen beperkte hinder voor het verkeer en de bewoners."

Volgens de aannemer wordt met deze techniek de levensduur van de riolen met 50 jaar verlengd. 

Meest gelezen